Frank: “Rood staan? Je kunt nu eenmaal niet meer geld uitgeven dan je hebt”

rood staan
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
559 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Frank (61).


Frank is leraar op een middelbare school en staat af en toe rood. Hij vertelt: “Dat gebeurt meestal in de laatste week voordat ik mijn salaris gestort krijg. Maar over het algemeen sta ik bijna nooit in de rode cijfers.”

Weinig vaste lasten

Frank vervolgt: “Mijn financiële situatie is heel stabiel. Ik heb een vaste baan op een middelbare school en ik verdien daarmee iets boven modaal. Ik kan er prima van rondkomen. Ik heb niet veel hoge vaste lasten. Op mijn huis zit een lage hypotheek en ik woon in mijn eentje. Mijn vriendin en ik hebben een Latrelatie, dus ik bespaar ook nog als ik een paar keer per week bij haar blijf eten. We delen de kosten dan uiteraard. Dat is goedkoper dan zelf koken.”

Een gokje wagen

Eigenlijk is er voor Frank geen reden om soms rood te staan. Of wel? “Nou, ik houd wel van een gokje”, vertelt Frank. “Mijn vriendin en ik gaan graag op stap. Naar het casino bijvoorbeeld. Dat doen we 1 keer per maand. Dan win ik soms geld, maar ik verlies veel vaker. Ik ben niet gokverslaafd, maar ik vind het wel een leuk spelletje. Soms geef ik daardoor meer geld uit dan ik van plan was. Dan sta ik de week voordat mijn salaris wordt gestort rood.”

Absolute grens

Frank vindt het niet prettig om rood te staan. “Ik wil dat het bedrag altijd aflosbaar is”, vertelt hij. De grens die Frank hanteert is € 300 in de min. Daar wil hij echt niet overheen gaan. “Als het niet direct lukt om de schade aan te vullen bij het storten van mijn salaris, dan haal ik geld van mijn spaarrekening. Het is een soort discipline die je moet hebben. Het kan verleidelijk zijn om de rode cijfers te negeren en meer spullen te kopen, maar het is niet slim. Je betaalt altijd rente over geleend geld. Dat zijn veel onnodige extra onkosten door de hoge rente die je betaalt. Blijf dus bij het limiet vandaan. Je kunt nu eenmaal niet meer geld uitgeven dan je hebt.”


Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.