Laat je niet verleiden door de roze verbouwingsbril Feit of fabel blog over verbouwen

Eef van Opdorp
Eef van Opdorp
Eef van Opdorp, Blogger, Eef
door Eef van Opdorp
2471 keer bekeken

Slik je jaarlijks tijdens je slaap 8 spinnen in? Fabel. Alleen vrouwtjesmuggen steken. – Feit. Mobiele telefoons zijn véél smeriger dan wc-brillen. – Feit. Als je gaat verbouwen een tweede hypotheek de goedkoopste optie. Fabel.


Bijna alle huizenbezitters gaan ervan uit dat het nemen van een tweede hypotheek de beste manier is om een verbouwing te financieren. In sommige gevallen is dat ook zo, maar niet altijd. Het hangt echt af van je persoonlijke situatie. Er is namelijk ook nog een ander alternatief: een persoonlijke lening.

Gezien de huidige woningmarkt besluiten drie kwart van de Nederlanders te blijven zitten waar ze zitten. Maar ondertussen stort wel de keuken in of zijn er meer kinderen dan slaapkamers. Dan is verbouwen een prima plan en waardevermeerderend voor je huis. Maar bij het woord verbouwing krijg ik toch altijd de neiging om te preken: Zorg ervoor dat je voor jezelf alle mogelijkheden op een rij zet en daaruit stap voor stap de beste deal kiest.

Stap 1)

Laat je niet verleiden door de roze verbouwingsbril. Dus niet hoeveel kan ik maximaal lenen maar hoeveel geld heb ik nodig voor de verbouwing.

Stap 2)

Hoe ga ik mijn verbouwing financieren? Of je nou een tweede hypotheek wil of een persoonlijke lening het gaat hier niet om een spijkerbroek. Neem de tijd om uit te pluizen wat voor jou de beste optie is.

Stap 3)

Kan ik een tweede hypotheek krijgen? Dit brengt kosten met zich mee: advieskosten, afsluitkosten, taxatie- en notariskosten. Daarnaast betaal je natuurlijk rente over het geleende bedrag. Je kunt deze kosten aftrekken bij de Belastingdienst.

Stap 4)

Kan ik een persoonlijke lening krijgen? Hier ben je geen extra kosten kwijt maar betaal je wel iets meer rente. Toch kan dit in een aantal gevallen goedkoper uitpakken dan een tweede hypotheek. Ook de rente van de persoonlijke lening kun je aftrekken bij de Belastingdienst. Wel belangrijk dat je je aan de voorwaarden van de Belastingdienst houdt en het geld wordt gebruikt voor de verbouwing.

Stap 5)

Weeg af wat voor jou de beste keuze is. Let er in alle gevallen op dat je snapt waar je voor tekent en dat je je niet allerlei extra producten laat aansmeren. Houd het simpel: als je het snapt doen, als je het niet helemaal snapt niet doen.

Verlaagde btw

Wil je liever volgend jaar verbouwen? Denk daar nog eens goed over na want de overheid heeft er in ieder geval voor dit jaar nog voor gezorgd dat het inhuren van stukadoors, timmermannen en andere knappe klussers geen 21% btw kost maar 6%. Dus was je eerst voor een klus van  € 5000,- aan BTW €1050,- kwijt, nu is dat in 2014 maar € 300,-. Scheelt je toch € 750,-

Het gevaar van het schrijven van een blog is wel dat ik nu ineens zie dat er bij mij thuis ook nog wel wat verbouwd kan worden…..