Ellen: “Rood staan, het sluimert er vaak stiekem in”

Persoonlijke ervaringen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1682 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Ellen.


“Voorheen stond ik wel eens rood. Ik weet nog goed dat ik een studentenrekening opende, daarbij kon je aanvinken of je de mogelijkheid wilde hebben om rood te kunnen staan. Het werd je behoorlijk makkelijk gemaakt in die tijd. Ik koos ervoor om rood te kunnen staan. Met een limiet van -1000 euro.”

Ongemerkt rood staan

“Rood staan, het sluimert er vaak stiekem in. Je hebt het niet altijd in de gaten. Ik had destijds een appartementje met mijn vriend. We hadden geen geweldig inkomen. Door de vaste lasten kwamen we dan wel eens rood te staan. Vaak ongemerkt. Ik kocht niet per se heel luxe spullen.”

Ik vind het vervelend als ik rood sta, je betaalt best veel rente

Liever positief saldo

“Ik vond het best vervelend als ik rood stond. Laat ik het zo zeggen, een positief saldo voelt een stuk prettiger dan wanneer je aan het eind van de maand erachter komt dat je 1000 euro rood staat. Als het even kan, is het echt verstandiger om gewoon te sparen voor je aankopen.”

Winkelpas

“Inmiddels sta ik niet meer rood op mijn betaalrekening, die optie heb ik opgezegd. Ik heb nog wel een winkelpas van een grote winkelketen waarop ik nu 300 euro rood sta. Het is niet een heel groot bedrag. Mijn inkomen is de laatste jaren ook flink gestegen. Maar ik vind het nog steeds wel vervelend. Je betaalt best veel rente, ongeveer 10%.”

Gemakzucht

“Het gevaar van mijn winkelpas is dat ik het opgenomen bedrag niet binnen een specifieke termijn hoef terug te betalen, zoals bij een creditcard. Het geld dat dan binnenkomt, besteed ik soms liever aan andere dingen dan aan de aflossing van dat openstaande bedrag. Het is gemakzucht. Maar ondertussen loopt het bedrag dat je terug moet betalen wel steeds hoger op.”

Met een persoonlijke lening word je minder geconfronteerd

Passende oplossing

“Je zou kunnen zeggen dat je beter een andere leensoort kunt afsluiten in plaats van rood staan. Want de rente is dan lager. Maar ik vind het eerlijk gezegd een beetje overdreven om voor bijvoorbeeld 500 euro een complete lening af te sluiten, zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Voor kleinere bedragen is rood staan juist wel weer passend. Maar sparen is natuurlijk de beste oplossing!”

Lenen voor grote aankopen

“Ik zou een persoonlijke lening alleen afsluiten als het om echt grotere aankopen gaat. Zo heb ik een lening van 12.000 euro afgesloten voor een nieuwe auto. Ik loste 235 euro per maand af. Ik vind dat een stuk prettiger dan rood staan, omdat je met een ‘normale’ lening minder wordt geconfronteerd. Je leent en lost het maandelijks af. Dat is duidelijk en overzichtelijk. Dat neemt niet weg dat sparen nog veel beter is. Maar soms ben ik daarvoor te ongeduldig, zoals bij de aankoop van mijn auto.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo