Een studieschuld van 70.000 euro Roel: “hoe heb ik het zo ver laten komen?”

Studieschuld
lotte, blog, blogger
door Lotte Hamer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
74245 keer bekeken

Een studielening lijkt onschuldig. Een investering in je toekomst. Toch is het wel degelijk een schuld, die kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Hier weet Roel (30) alles van. Hij zit met een studieschuld van ruim 70.000 euro, zónder diploma.


Roel vertelt zijn verhaal: “In 2002 startte ik met de opleiding Bedrijfswetenschappen in Nijmegen. Omdat mijn oom in Nijmegen kamers verhuurt, had ik ook direct een prachtige studentenkamer. De kamer was niet goedkoop: 350 euro. Naast de studiefinanciering sloot ik een bescheiden lening af van 100 euro per maand om van te kunnen leven. Verder nam ik me voor om een bijbaan te zoeken.”

Tijd van mijn leven

“Al tijdens mijn introductie ging er een wereld voor me open. Het studentenleven bleek één groot feest met borrels, gezelligheid en ongekende vrijheid. Ik had de tijd van mijn leven en meldde me aan bij een studentenvereniging, om nóg meer leuke dingen te doen.”

Duur studentenleven

“Tijdens de studie voerde ik weinig uit. Ik haalde dan ook nauwelijks studiepunten. Tegelijkertijd was mijn studentenleven duur. Iedere avond zat ik in de kroeg of op een feest, de volgende dag zat ik met een kater in de collegezaal waarna ik chinees of pizza afhaalde. Bij de studentenvereniging schreef ik me in voor elke activiteit of uitje. Om dit te kunnen bekostigen, schroefde ik mijn lening op naar maximaal.”

Ik dacht: straks kan ik die lening toch gewoon terugbetalen?

Verstand op nul

“Dit was het moment dat ik mezelf bij elkaar had moeten pakken. Zoek een baan! Ga harder studeren! Wat minder feesten! Helaas deed ik precies het tegenovergestelde. Ik zette mijn verstand op nul en ging los in het uitgaansleven. Hiernaast stapte ik over naar de opleiding psychologie, omdat ik dacht dat ik daar gemakkelijker studiepunten kon halen. Ik haalde mijn rijbewijs en ging op vakantie. Allemaal van geleend geld.”

Loopt wel los

“Waarom ik dit zo aanpakte, weet ik eigenlijk niet eens. Ik keek niet vooruit, genoot van het leven. Ik dacht: als ik straks een baan heb, kan ik die lening toch gewoon terugbetalen? En ik wist wel dat de DUO* je in een rustig tempo laat terugbetalen, met redelijke rentes. Kortom: ik dacht dat het wel los zou lopen.”

Geen diploma

“Na vijf jaar psychologie volgde ik nog altijd vakken van het derde jaar. Het was duidelijk dat ik mijn diploma niet ging halen. Ik stopte met de studie en ging werken in een kledingzaak. Omdat ik fulltime ging werken, verdiende ik prima. Ik woonde nog in mijn studentenkamer en ging veel om met studenten. Op deze manier heb ik nog twee jaar mijn kop in het zand gestoken.”

70.000 euro schuld..!

“Na twee jaar kreeg ik bericht van de DUO: de aflossingsvrije periode was voorbij. En mijn totale studieschuld stond op ruim 70.000 euro..! Omdat ik geen diploma heb gehaald moet ik de prestatiebeurs en OV-kaart terugbetalen. En ik heb door de jaren heen enorm veel geleend. Ongelofelijk, wat een bedrag. Ik schrok me wezenloos.”

Dertig jaar aflossen

“Ik betaal nu al jaren 200 euro per maand af aan DUO. Maar in dit tempo ben ik dertig jaar bezig met aflossen, de rente nog niet eens meegerekend. Als student dacht ik dat ik mijn leven voor me had. De wereld lag voor me open. Ik zou een leuke baan vinden, lekker op vakantie gaan en ooit mijn eigen huis vinden.”

“Deze droom is in duigen gevallen. Ik ben een psycholoog zonder diploma met een schuld van 70.000 euro, die op kamers woont. Hoe kom ik in vredesnaam uit deze situatie?”

* Dienst Uitvoering Onderwijs, financiert en informeert studenten en onderwijsinstellingen, en organiseert examens.

Ik ben een psycholoog zonder diploma met 70.000 euro schuld


Roel heeft een studieschuld van ruim 70.000 euro. Heb jij ook een (grote) studieschuld? Of ben je juist (bijna) schuldenvrij de studie doorgekomen? Deel je ervaringen en financiële tips hieronder.