Een lening overnemen van iemand anders Hoe doe je dat?

Lenen
lening
door Madelief Pormes
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
9852 keer bekeken

Stel je voor, iemand uit je vriendenkring kan zijn lening niet meer betalen. Jij komt prima rond, en wilt hem graag uit de brand helpen. Dan kan je ervoor kiezen om zijn lening over te nemen. Welke mogelijkheden je hebt? Wij zetten ze voor je op een rij.


Wil je een lening overnemen? Vraag jezelf eerst goed af: kan én wil ik het opbrengen om geld te missen? Als je later zelf eens een keer geld wilt lenen of een hypotheek wilt aanvragen kan het zijn dat dit niet doorgaat omdat je de schuld van een ander op jouw naam hebt staan.

Als je er zeker van bent dat je de lening van een ander wilt overnemen, kan je dit op zo’n vier verschillende manieren doen.

  1. De schuld namens de ander in één keer aflossen bij de schuldeiser
  2. De maandelijkse termijnen overzetten op jouw naam
  3. De ander per termijn een bedrag of het hele bedrag één keer schenken, zodat hij of zij de lening hiermee kan aflossen
  4. De schuld oversluiten naar een andere bank

Houd rekening met schenkingsbelasting

De Belastingdienst ziet deze vier vormen van een lening overnemen over het algemeen als schenking. Als jij (of de ander) met het geld dat je geschonken hebt méér aflost in een jaar dan de hoogte van de vrijstelling, moet er schenkbelasting worden betaald door diegene aan wie je het geld hebt gegeven. Meestal geldt er een vrijstelling van 2.057 euro per jaar.

Mocht ‘de ander’ je eigen (klein)kind zijn dan heb je een eenmalige vrijstelling van minimaal 24.676 euro en daarna 5.141 euro per jaar. Controleer van tevoren welke vrijstelling en schenkbelasting voor jullie geldt.

1. In één keer aflossen

Heb je een flinke spaarpot achter de hand, dan kan je ervoor kiezen om de schuld in één keer af te lossen namens de ander. Hierbij is het belangrijk dat je van tevoren bij de schuldeiser een opgave vraagt van de totale openstaande schuld inclusief rente die nog betaald moet worden. Zo weet je zeker dat je écht alles aflost.

In sommige gevallen rekenen banken een boeterente als je een lening eerder aflost dan gepland. Voor een doorlopend krediet of roodstand is dit nooit het geval, maar voor een hypotheek of persoonlijke lening kan het wél zo zijn. Vraag dus van tevoren of je boetevrij kunt aflossen. Vergeet niet: met deze manier van aflossen zit je al snel boven de jaarlijkse vrijstelling voor de schenkbelasting.

Win informatie in bij een financieel adviseur

2. Overzetten op jouw naam

Bij de meeste banken is het geen probleem om de lening van een ander over te nemen, zolang de aflossingen passen binnen je financiële situatie. Gaat het om een andere schuld dan een lening bij de bank? Vraag na of het mogelijk is de aflossing op jouw naam te zetten. Dit verschilt per schuldeiser. Ondanks dat de aflossingen op jouw naam staan, blijft de ander altijd aansprakelijk voor de lening.

Kan je het dus niet opbrengen de maandelijkse aflossing te betalen? Dan klopt de schuldeiser bij de ander aan. Ook bij deze vorm van een lening overnemen moet je rekening houden met de schenkbelasting, tenzij je op papier zet dat de ander jou uiteindelijk (voor een deel) terugbetaalt.

3. Geld schenken

Een andere, eenvoudigere manier om de ander te helpen met aflossen is het schenken van geld aan de ander waarmee hij of zij (een deel) van de schuld kan afbetalen. Je kan ervoor kiezen een bedrag per termijn, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks, of een bedrag in één keer te schenken. Vergeet niet om elk bedrag dat je geeft voor de aflossing op te geven bij de Belastingdienst voor de schenkbelasting.

4. De schuld oversluiten

Ten slotte kun je een nieuwe lening bij dezelfde óf een andere bank afsluiten om zo de lening van de ander direct af te lossen. Dit kan alleen als jouw financiële situatie volgens de bank stabiel genoeg is. De afgesloten lening met de bijbehorende voorwaarden zijn dan voor jouw rekening. Je neemt dus de aansprakelijkheid volledig over van de ander. Dit is in feite ook een schenking, tenzij je afspreekt dat de ander jou uiteindelijk (deels) terugbetaalt. Let dus ook bij een schuld oversluiten op de hoogte van de vrijstelling voor de schenkbelasting.

Kies voor een lening met goede voorwaarden

Tips

Kies voor een lening met goede voorwaarden, zo kan je bij sommige banken kosteloos vervroegd aflossen (zoals bij Freo). Kies bovendien voor een leenvorm die bij je past. Een persoonlijke lening is in dit geval de meest voor de hand liggende keuze. Twijfel je nog? Lees hier het artikel over het verschil tussen doorlopend krediet en een persoonlijke lening.

En tot slot: elke situatie is weer anders en het kiezen voor de juiste lening is soms best ingewikkeld, dus win vooral ook informatie in bij een financieel adviseur. Want het laatste wat je wilt is spijt krijgen van het overnemen van een lening, toch?


Wat betekent oversluiten voor jou .