Een hypotheek voor flexwerkers Hoe staat het met de pilot van Obvion?

Huis kopen
hypotheek
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
211 keer bekeken

Een hypotheek afsluiten als je geen vast contract hebt? Dat is vaak lastig. Obvion zocht samen met Randstad en Vereniging Eigen Huis naar een mogelijke oplossing. Met als resultaat: de pilot perspectiefverklaring. Hiermee kunnen dus ook mensen met een flexibel arbeidscontract een huis kopen.


Het uitgangspunt is om ervoor te zorgen dat mensen met een flexibel arbeidscontract eenvoudiger een hypotheek kunnen krijgen. Eind 2013 is de pilot van start gegaan. Inmiddels hebben zich al meerdere uitzendorganisaties bij de pilot gevoegd en op korte termijn zullen meer kredietverstrekkers meedoen met het project. Kortom: het is een succes!

Wat is een perspectiefverklaring?

Flexwerkers komen hiervoor in aanmerking als ze minimaal een jaar werkzaam zijn. Bij de perspectiefverklaring zijn de vooruitzichten op werk bepalend. De kern is dat er gekeken wordt naar zekerheid van inkomen in plaats van zekerheid op een baan. Opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau en de arbeidsmarktsituatie worden meegewogen in de beslissing of je een perspectiefverklaring krijgt of niet.

Wie komen hiervoor in aanmerking?

Momenteel kunnen flexwerkers van Randstad, Tempo-Team en Yacht een perspectiefverklaring aanvragen bij hun intercedent. Met deze verklaring kunnen ze een hypotheekaanvraag bij Obvion indienen via de Eigen Huis Hypotheekservice van Vereniging Eigen Huis. Eind november 2015 sluiten Rabobank, ABN AMRO, Aegon, Florius, ING en SNS Bank aan bij de pilot.

Wat biedt de toekomst?

Obvion hoopt dat nog meer geldverstrekkers in Nederland zich aansluiten bij het initiatief, zodat het een landelijke standaard wordt. Een koophuis wordt dan voor nog meer mensen haalbaar. Enkele tientallen flexwerkers hebben inmiddels een huis gekocht met een hypotheek van Obvion. Hopelijk kunnen in de toekomst nog veel meer flexwerkers een hypotheek aanvragen en hun droomhuis kopen!