Een huis kopen: ja of nee? Wij gingen de straat op De woningkoopbarometer

Huizenmarkt
kopen of verkopen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
780 keer bekeken

Een huis kopen? Veel mensen deinsden de afgelopen jaren terug als je hen deze vraag stelde. Maar het tij lijkt te keren. En volgens verschillende berichten is de crisis in 2014 ‘minder erg’. Hoe staat het er nu voor? Wij vroegen mensen naar hun ideeën.


Je herinnert je het vast: het begin van de crisis halverwege 2008. De huizenmarkt raakt in het slop, de prijzen dalen in een recordtempo en huizen worden steeds minder snel verkocht. Inmiddels lijkt het tij te keren. Sinds 2013 horen we vaker positieve geluiden. De hypotheekrente is historisch laag waardoor het vooral voor starters aantrekkelijk is om een huis te kopen. Langzaam stijgt het consumentenvertrouwen. Wij stelden daarom de vraag: hebben júllie al een nieuw huis gekocht?

Als starter profiteerden we van lage hypotheekrente en lage huizenprijzen

Youssef (34) en Yvonne (32)

“Toen de crisis uitbrak woonden wij nog in een kleine huurwoning. We waren ons net aan het oriënteren op koophuizen. Vanwege de crisis hebben we het idee om een huis te kopen toch nog even in de ijskast gezet. Maar begin 2012 was de situatie ideaal: de hypotheekrente en de huizenprijzen waren enorm gezakt. We wisten niet wanneer dit weer zou stijgen, daarom namen we in februari 2012 de stap.

Alle huizen waar we zijn wezen kijken stonden minstens 1,5 jaar te koop. Uiteindelijk hebben wij een mooie twee-onder-een-kap gekocht voor 210.000 euro. De oorspronkelijk vraagprijs lag op 280.000 euro. We hebben geen moment spijt gehad.”

Rik (30) en Jacqueline (32)

“Wij woonden tot afgelopen voorjaar in een bovenwoning in Arnhem. We hadden het nét voor de crisis gekocht voor 158.000 euro. We wilden het opknappen om later met winst te verkopen. Toen we erin trokken was het één grote chaos. We hebben alles aangepakt: plafond en vloer vervangen, trap geschilderd, een dakterras aangelegd en een dakkapel geplaatst. Ook hebben we alles overnieuw geschilderd. Toen het klaar was lieten we het taxeren: 175.500 euro. Ik had eigenlijk op meer gehoopt, maar door de crisis zat er niet meer in.

We haalden ons huis uit de verkoop tot de markt weer aangetrokken was

Toen het te koop stond kregen we behoorlijk wat kijkers over de vloer, maar het kwam nooit tot een serieus bod. Toen Jacqueline zwanger bleek te zijn hebben we ‘m weer even uit de verkoop gehaald. Verhuizen rondom een zwangerschap is niet ideaal, maar we deden het óók in de hoop dat de markt wat beter zou zijn tegen de tijd dat ons kindje geboren was. Dat was ook zo. Een paar maanden na  de geboorte van ons dochter hebben we het huis verkocht voor de vraagprijs. Dat was begin 2014. Met onze banen konden we inmiddels een hogere hypotheek loskrijgen en we hebben een mooie vrijstaande woning gekocht.”

Rianne (42)

“Ik ben een paar jaar geleden gescheiden en woon nu in het huis waar ik en mijn ex-man woonden. Omdat de hypotheeklasten ineens veel hoger waren besloot ik het huis toch te koop te zetten. In 2 jaar tijd heb ik nooit kijkers gehad. Dat is erg demotiverend. Inmiddels heb ik een nieuwe vriend en hij is bij me ingetrokken. Hoewel ik het huis liever had verkocht, hebben we besloten om hier te blijven wonen. Verkopen zie ik nu nog niet zitten, misschien over een tijdje.”


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo