Bob: “Ik zie rood staan als een handig opvangnet”

Persoonlijke ervaringen
man, alleen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
673 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Bob (47) is productiemanager in de industrie en vertelt over zijn ervaringen met rood staan.


Sta je wel eens rood?

“Af en toe. In ieder geval niet maandelijks, gelukkig maar!”

Hoeveel sta je dan rood?

“Meestal ligt dat bedrag zo rond een paar honderd euro. Het ligt er net aan hoe groot de uitgaven zijn natuurlijk. Ik weet ook niet precies wat het limiet is, dus hoeveel ik in het rood kan staan. Maar ik weet wél dat ik dat limiet gelukkig nog nooit heb bereikt. Want hoe meer je rood staat, hoe lastiger het wordt om er weer uit te komen natuurlijk.“

Hoe komt het dat je soms rood staat?

“Ik gebruik de optie rood staan alleen voor onvoorziene uitgaven. Denk aan een wasmachine die stukgaat, of de auto die plotseling gerepareerd moet worden. Of voor heel grote aankopen waar je niet zomaar al het geld voor op de rekening hebt staan. De ene keer is dat iets meer dan de andere keer natuurlijk. En dan kan het gebeuren dat ik even in het rood sta. Maar ik gebruik het echt voor noodzakelijke aankopen. Het is voor mij een mooi opvangnet.”

Ik gebruik rood staan voor onvoorziene uitgaven

Kom je makkelijk weer uit de roodstand?

“Ja hoor, ik vind van wel. Ik sta namelijk nooit duizenden euro’s in het rood. Daardoor is het sowieso altijd weer opgelost als mijn nieuwe maandsalaris wordt gestort. Dus het is nooit langer dan een maand. Dat vind ik wel prettig.”

Weet je hoeveel rente je betaalt over rood staan?

“Ja, ik weet wel dat ik rente betaal. Hoeveel dat precies is, dat weet ik dan weer niet. Maar ik ben me ervan bewust dat rood staan geld kost.”

Maak je je wel eens zorgen over rood staan?

“Nee, eigenlijk niet. Rood staan gebeurt automatisch hè? Je krijgt ook geen melding ervan, dus ik merk het lang niet altijd dat ik rood sta. Dus dan heb ik ook geen reden om me grote zorgen te maken. Ook kan ik erop vertrouwen dat ik er snel weer uitkom. Daarom zie ik rood staan vooral als een mooi opvangnet. Soms is rood staan gewoon echt even nodig, zoals bij onvoorziene of grote uitgaven. Dan is het prettig als je dat tóch gewoon kunt betalen.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.