BKR wil studieschuld registreren Beter zicht op financiële situatie

registratie BKR
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1251 keer bekeken

Studieschuld moet voortaan worden geregistreerd. Dat vindt Peter van den Bosch, algemeen directeur van het schuldenbureau Bureau Krediet Registratie. Nu hoeft dat nog niet. Dit kan volgens hem tot grote financiële problemen leiden. Bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek.


Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is mogelijk dat de informatie inhoudelijk niet meer klopt. Houd hier svp rekening mee.

Op dit moment worden studentenleningen niet geregistreerd bij het BKR. Dat betekent dat kredietverstrekkers geen zicht hebben op de financiële situatie van klanten. Dat kan in de toekomst grote financiële gevolgen hebben bij het aangaan van een hypotheek of andere lening.

Hogere hypotheek

Openstaande schulden zijn van invloed op de hoogte van je hypotheek. Een hogere studieschuld betekent een lagere hypotheek. Het komt vaak voor dat huizenkopers hun studieschuld verzwijgen bij de kredietverstrekker, om zo een hogere hypotheek af te kunnen sluiten. Vaak blijkt later dat ze die helemaal niet kunnen betalen.

Hogere studieschuld betekent lagere hypotheek

Geen geldproblemen

Door studieschulden te registreren, krijgen banken beter zich op de financiële situatie. De hoogte van eventuele andere leningen of een hypotheek kan hierop aangepast worden. Zodat de kans op geldproblemen kleiner wordt.

Meer afspraken

Volgens Van Bosch moeten niet alleen studieschulden, maar ook betalingsachterstanden bij onder meer de Belastingdienst, energiemaatschappijen, het Centraal Justitieel Incassobureau en zorgverzekeraars worden geregistreerd.

Bron: nrc.nl


Peter van den Bosch, Directeur van het BKR, wil dat studieschuld wordt geregistreerd bij het bureau. Nu is dat nog niet zo. Dat kan volgens hem voor grote geldproblemen zorgen.