BKR-codering opvragen? De feiten op een rij

Tips en feiten
huis
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2516 keer bekeken

Je wilt een lening afsluiten. Dan krijg je waarschijnlijk ook te maken met het BKR. Maar wat is een BKR-codering?  En een BKR-codering opvragen, hoe gaat dat precies? Je leest het in dit artikel.


Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert de leningen vanaf ongeveer 500 euro die jij, zakelijk of als consument, bij een kredietverstrekker of bank aangaat. Bij het aanvragen van een nieuwe lening, wil de geldverstrekker weten of je ergens anders geld heb geleend en of je wel eens betalingsproblemen hebt gehad. Als ze een BKR-codering opvragen, kunnen ze dit achterhalen.

BKR-codering opvragen

Niet alleen geldverstrekkers kunnen jouw BKR-codering opvragen, maar dit kun je zelf ook. Je regelt dit in enkele stappen bij een filiaal van je eigen bank. Je kunt alleen je eigen gegevens inzien.

  • Bij de bank kun je vragen naar de brochure 'Wat doet BKR voor mij?' Bij deze brochure zit een aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier vul je in.
  • Je geeft het ingevulde formulier aan de bankmedewerker en je wordt gevraagd je te identificeren met een geldig identiteitsbewijs.
  • Een BKR-codering  opvragen kost 4,95 euro.
  • Het formulier wordt opgestuurd naar het BKR. In de meeste gevallen ontvang je de aanvraag binnen 10 werkdagen. Soms duurt dit maximaal 20 werkdagen, omdat er nog extra informatie wordt ingewonnen om zo goed mogelijk jouw privacy te kunnen bewaren.

Geldverstrekkers kunnen alleen met jouw toestemming je BKR-codering opvragen

Verantwoord lenen

Waarom is registratie bij het BKR noodzakelijk? Om problematische schuldsituaties te voorkomen. Je wordt namelijk beschermd tegen overkreditering. Leen je al het maximale bedrag, dan zullen weinig banken jou een nieuwe lening toekennen. Geldverstrekker kunnen alleen jouw BKR-codering opvragen als je daar toestemming voor geeft. Diegene die uiteindelijk een lening verstrekt, is verplicht dit te melden bij het BKR.

Registratie van leningen

Welke leningen worden in ieder geval geregistreerd door het BKR?

  • persoonlijke leningen
  • doorlopende kredieten
  • creditcardlimieten
  • klantenpaslimieten
  • roodstandlimieten
  • betalingsachterstand van de hypotheek van meer dan 120 dagen

Na 5 jaar is de negatieve BKR-codering niet meer zichtbaar voor anderen

Positieve BKR-registratie

Bij een positieve BKR-registratie is er geen sprake van betalingsachterstanden. Ook ziet het er niet naar uit dat jij in de toekomst een lening niet meer kunt terugbetalen.  Als geldverstrekkers jouw positieve BKR-codering opvragen, kun je waarschijnlijk zonder problemen een nieuwe lening aanvragen.

Negatieve BKR- registratie

Heb je een betalingsachterstand van meer dan 2 maanden? Eerst neemt de geldverstrekker contact met jou op. Betaal je daarna nog niet, dan wordt dit gemeld bij het BKR. Vervolgens krijg je een codering op de financiering die je niet hebt betaald. Je zult dan niet snel weer een andere lening krijgen. De gegevens van jouw lening staan geregistreerd bij het BKR tot 5 jaar na de aflossing, net als de eventuele bijbehorende negatieve coderingen. Na deze 5 jaar is de negatieve BKR-codering niet meer zichtbaar voor anderen.


Je sluit een lening af en komt in aanraking met het BKR. Wat gebeurt er dan? En hoe gaat een BKR-codering opvragen in zijn werk? Alle informatie op een rij.