Bezitters van een woekerpolis: Kom nu in actie! Gratis hulp voor mensen met beleggingsverzekering

Beleggingsverzekering
belegging
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
320 keer bekeken

AFM concludeerde vorige week dat verzekeraars er ondanks afspraken niet in geslaagd zijn om oplossingen te vinden voor honderdduizenden gedupeerde consumenten met een beleggingsverzekering . Hoe zit het met jou? En wat kun je doen om je eigen financiële situatie te verbeteren?


Vanaf de jaren ’90 zijn er in Nederland ruim 7 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht om vermogen op te bouwen. Vermogen om bijvoorbeeld je hypotheek af te lossen of om (aanvullend) pensioen op te bouwen. Helaas voldoen deze producten niet aan wat je kon verwachten.

Op de woekerpolissen werden te hoge kosten op ingehouden. Dit komt vooral voor bij verzekeringen waarbij in aandelen wordt belegd. Aanbieders maakten hun klanten niet bewust van de risico’s. Zo waren er bijvoorbeeld tegenvallende resultaten op de beurs. Er was een crashrisico . En er waren hoge én verzwegen kosten die door de aanbieders zijn ingehouden.

Het gevolg van de hoge kosten is dat er op de einddatum te weinig geld beschikbaar is. Dit betekent dat een deel van de hypotheek niet kan worden afgelost of dat je pensioen veel lager uitvalt dan verwacht. Veel consumenten komen daardoor in de problemen. Zelfs zo’n grote financiële problemen dat het niet zeker is of je in je huis kunt blijven wonen.

Kom in actie: Gratis hersteladviesgesprek

Verzekeraars zijn verplicht om hun klanten een gratis adviesgesprek te bieden. Het Nibud roept alle bezitters van een beleggingsverzekering op dit te doen, zodat de persoonlijke situatie bekeken kan worden. “In veel gevallen kun je aan de hand van het gesprek nog iets ondernemen”, laat Nibud-directeur Gerjoke Wilmink weten. “Stap dus over je argwaan heen en vraag om dat gratis adviesgesprek bij de adviseur die je destijds dit beleggingsproduct heeft geadviseerd. Je hebt recht op dat gratis gesprek en je bent een dief van je eigen portemonnee als je daar geen gebruik van maakt.”

Wat bespreek je samen met de adviseur?

Een financiële beleggingsverzekering is vaak erg complex. Win daarom eerst advies in bij een adviseur. Samen kun je besluiten om iets in je huidige verzekering te veranderen of je verzekering over te sluiten naar een ander product.

Voorbeelden van veranderingen zijn:

  • premie wijzigen
  • (tijdelijk) premievrij maken
  • afkopen
  • switchen naar een beleggingsfonds
  • oversluiten naar een ander product
  • overlijdensrisico verlagen of uit de verzekering halen.

Via banksparen, een nieuwe beleggingsverzekering of beleggingsverzekering met garantie kun je de huidige verzekering oversluiten.

Let op: kleine veranderingen in je polis kunnen grote (positieve dan wel negatieve) gevolgen hebben, dus laat je altijd voorlichten door een adviseur.

Claim schadevergoeding

Er zijn in Nederland claimorganisaties die gedupeerden bij elkaar proberen te brengen om schadevergoeding los te krijgen bij verzekeraars. Vereniging Woekerpolis is er daar een van. Zij probeert het verdwenen geld terug te halen via de rechtbank. Het maakt daarbij niet uit of je polis inmiddels is beëindigd, mits dit niet langer dan 5 jaar geleden is.

Tot slot: doe de Waardescan

Heb jij een beleggingsverzekering? Doe de ‘ Waardescan Beleggingsverzekeringen ’ en bekijk hoeveel deze verzekering jou naar verwachting aan het einde van de looptijd zal opbrengen.


Ga als bezitter van een beleggingsverzekering een gratis hersteladviesgesprek met een adviseur aan. Er kan mogelijk een voordelige oplossing worden gevonden.