Auto kopen of leasen? Dirk deelt zijn afweging "Mijn auto ging plotseling stuk"

Auto aanschaffen
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
619 keer bekeken

Onlangs is de auto van Dirk kapotgegaan. Helaas is repareren niet meer mogelijk. Daarom ging hij op zoek naar een andere. Dirk stond voor de keuze: tweedehandsje of leasen. Hoe heeft hij dit aangepakt?


De auto van Dirk stamde uit 1998. “Er kwamen hoge onderhoudskosten aan. Dat was mijn auto niet meer waard”, vertelt Dirk. Zijn eerste gedachte is om weer een occasion te kopen. Dirk: “Ik wilde geen auto via Marktplaats kopen, dan weet je nooit wat je krijgt. En bij een garage ben je vaak een hoop geld kwijt.”

Goede deal…

Dan komt hij een aanbieding tegen bij ‘DirectLease’. Dirk: “Ik kon al voor 179 euro per maand in een nieuwe Kia Picanto rijden. Mijn interesse was gelijk gewekt. Vooral omdat ik bij deze leaseconstructie wist waar ik financieel aan toe was.”

Het totale maandbedrag loopt al snel op tot 203 euro per maand

…of toch niet?

In het maandbedrag zijn de standaardverzekering en het onderhoud inbegrepen. De wegenbelasting moet Dirk zelf betalen: 18 euro per maand extra. De optionele inzittenden- en ongevallenverzekering vindt Dirk toch ook wel prettig, zo komt er nog eens 6 euro bij. De kosten zijn inmiddels opgelopen tot 203 euro per maand.

Contractperiode

Dirk: “Voordeel van deze aanbieding was de contractperiode van 2 jaar. Ik vind het moeilijk om voor een lange periode een contract af te sluiten. Ik weet immers niet wat de toekomst brengt. Ik kan bijvoorbeeld mijn baan verliezen. Toch moet ik dan 4 jaar lang blijven doorbetalen. Dit risico ging ik liever niet aan.”

Aanvraagprocedure

Door de korte contractperiode en het relatief lage maandbedrag, gaat Dirk overstag en hij dient de aanvraag in: “Ik moest veel informatie aanleveren. Zoals: kopie rijbewijs, loonstrook en bankafschrift. Ook toetsten zij mijn kredietwaardigheid bij de BKR.” Binnen een dag krijgt Dirk bericht dat zijn aanvraag is geaccepteerd. Hij hoeft alleen nog het contract te ondertekenen.

Dan ziet Dirk dat er nóg meer kosten bij kunnen komen...

Twijfels

Naarmate het proces vordert, ziet Dirk dat er nóg meer extra kosten in rekening kunnen worden gebracht. Voor pechhulp in het buitenland betaal je bijvoorbeeld 15 euro per maand extra. Dirk: “Ik twijfelde of ik het contract moest tekenen. Ik zette het proces ‘on hold’ en ik dacht er nog even goed over na.”

Advies van een expert

“Via via kwam ik in contact met iemand die in de leasebranche werkt. Hij vertelde me dat DirectLease een tussenhandelaar is. Dat is op zich geen probleem, maar er zijn punten om op te letten. Hij wees mij op het volgende.”

1. Wegenbelasting

“Tussenhandelaren berekenen de wegenbelasting niet bij de prijs in. Houd er dus rekening mee dat dit nog bovenop je maandbedrag komt.”

2. Borg

“Je betaalt vaak borg. In mijn geval vroegen ze 3 keer het maandbedrag (ruim 500 euro) als borg. Dit bedrag krijg je na afloop van het contract terug, zolang je niets kapotmaakt.”

3. Innamebeleid

“Lever je de auto na de contractperiode weer in? Bij een tussenhandelaar betaal je vaak flink voor elk krasje of deukje. Het protocol is strenger dan bij een reguliere leasemaatschappij. Dus vaak krijg je de borg (gedeeltelijk) niet meer terug.”

4. Maximaal aantal kilometers

“Bij leasen mag je een maximaal aantal kilometers per jaar rijden. Dat is overal zo. Maar rijd je minder dan het maximum? Dan krijg je bij reguliere leasemaatschappijen vaak een bedrag per kilometer terug. Bij tussenhandelaren is dat niet het geval.”

5. Eigen risico

“Bij DirectLease betaal ik 500 euro per incident (bij eigen schuld). Als de auto wordt gestolen, betaal ik 300 euro. Reguliere maatschappijen hanteren vaak een eigen risico van 150 per gebeurtenis. Dit scheelt nogal.”

Zo zie je maar: je moet er net tegenaan lopen

Wel doen of niet doen?

Na deze tips twijfelt Dirk steeds meer. Hij leest de voorwaarden nog eens door en doet een ontdekking. In de kleine lettertjes staat dat hij de auto moet ophalen in Apeldoorn óf bezorgkosten à 80 euro moet betalen. Aangezien Apeldoorn voor Dirk niet om de hoek ligt, komen deze ‘verzendkosten’ er nog eens bij.

Onverwachte wending

Kort daarna ziet Dirk in zijn buurt een tweedehands Volvo V40 uit 2001 te koop staan. Dirk: “Het is een grotere auto dan ik in gedachten had, maar het was een goede deal.” Hij besluit om ervoor te gaan. “De auto is pas APK gekeurd. Het ziet er goed uit. Ik hoop hier even mee door te kunnen.”

Toekomst

Dirk besluit: “Als mijn Volvo het over jaren begeeft, zal ik leasen opnieuw overwegen. Al geef ik wel de voorkeur aan een ‘normale’ leasemaatschappij. Private lease is natuurlijk nog vrij nieuw en nog niet doorontwikkeld. Wie weet dat dit over een aantal jaar anders is en leasen alleen nog maar voordelen biedt.”


Dirk kiest voor een leaseauto. Of ga jij liever voor een tweedehands auto? Welke auto je ook kiest, Freo heeft de autolening voor jou .