Angelique: "Had ik mijn dochter dat geld maar nooit geschonken” Geld schenken aan familie

Geld schenken
vrouw
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
8910 keer bekeken

Geld schenken aan familie lijkt een veilige keuze. Toch kan het misgaan. Angelique (57) hielp haar dochter Marieke (29) aan een huis: “Ik wilde haar liefste droom verwezenlijken. Het eindigde in een nachtmerrie vol conflicten.”


Angelique heeft altijd een goede band gehad met haar twee kinderen: Marieke (29) en Steven (25). Angelique: “We liepen de deur niet bij elkaar plat. Maar we gingen wel eens met z’n drieën op pad. Een dagje de stad in of een stukje wandelen met de hond. Na die ene schenking is dat allemaal veranderd.”

Grote teleurstelling

“Marieke en haar toenmalige vriend hadden de wens om een huis te kopen. Na lang zoeken vonden ze eindelijk hun droomhuis. Een vrijstaande woning met een riante tuin. Hoewel Marieke en haar vriend allebei een vaste baan hadden, kregen ze de financiering niet rond. Ze kwamen enkele tienduizenden euro’s tekort. Een enorme teleurstelling.”

Mijn dochter kreeg de hypotheek niet rond, een enorme teleurstelling

Helpen met spaargeld

“Begin 2010 vroeg Marieke of ze het geld bij mij kon lenen. Je kunt jaarlijks een paar duizend euro belastingvrij schenken aan je kind. Hoeveel dat is, dat verschilt per jaar maar het ligt zo rond de 5000 euro geloof ik. Omdat Marieke tussen de 18 en 35 jaar was konden we gebruikmaken van de ‘eenmalig verhoogde vrijstelling’. Dat betekent dat ik tot 24.000 euro belastingvrij kon schenken. En omdat het geld ook nog eens voor de aankoop van een huis was kon die vrijstelling nóg eens worden verhoogd tot 50.000 euro. Ze had het allemaal uitgezocht.”

Reis- en verbouwplannen

“Eerlijk is eerlijk, ik kon het geld best missen. Ik heb altijd zuinig geleefd. En door een erfenis had ik genoeg spaargeld. Toch twijfelde ik. Mijn vriend en ik hadden reisplannen en wilden de badkamer verbouwen. Dat konden we voorlopig vergeten. Toch maakte mijn vriend er geen probleem van. Ik heb ook nog even overlegd met mijn ex-man. Hij stond er positief tegenover.”

Meer werken

“Marieke haalde me uiteindelijk over. Ze vertelde dat ze binnenkort meer kon gaan werken. Zo kon ze alles netjes terugbetalen. Ik zag de teleurstelling nog in hun ogen en ging overstag. We maakten duidelijke afspraken. Zodra Marieke meer uren ging draaien, zou ze het geld dat ze daarmee verdiende maandelijks afbetalen. Het was officieel dan wel een ‘schenking’, maar ik wilde het geld wel écht graag terug. Dat wist ze. En wat kon er helemaal misgaan, we waren toch familie?”

Ze kwam steeds met vage smoesjes… onze relatie bekoelde

Smoesjes

“Ik maakte het geld over en de tijd verstreek. Na een jaar vroeg ik eens hoe het ermee stond. Was ze al meer gaan werken? Kon ze al wat van mijn spaargeld terugbetalen, zoals afgesproken? Ze kwam steeds met vage smoesjes. Als ik doorvroeg praatte ze er steeds overheen. Ik vond het nogal vreemd en voelde me niet erg serieus genomen, maar ging er ook niet teveel op in. Het kwam later wel, dacht ik.”

Nieuwe auto

“Halverwege 2011 - ruim een jaar nadat ik Marieke het geld had geschonken - kreeg mijn zoon Steven een ongeluk met de auto. Gelukkig is hij er goed vanaf gekomen, maar de auto was total loss. Die auto had hij net een jaar: betaald van zijn eigen spaargeld. Hij was er kapot van en vroeg aan mij of ik een bescheiden tweedehands autootje kon voorschieten. Ik had Marieke immers het jaar daarvoor ook financieel bijgestaan… Hij had uitgezocht dat ik hem 5.030 euro belastingvrij kon schenken.”

Lege spaarpot

“Ik vond het verschrikkelijk, maar ik had al mijn spaargeld aan Marieke geschonken. Hoe leg je dat uit? Hij was ontzettend teleurgesteld en vond dat ik Marieke voortrok. Sindsdien belt of sms’t hij me niet meer en hij komt nooit meer spontaan langs. Het contact komt altijd van mij. Áls we elkaar zien is de sfeer gespannen en hij is erg kil en afstandelijk tegen me. Ik weet eigenlijk niet hoe ik dit goed kan maken.”

Weekendjes weg

“Inmiddels is het 2014. Hoewel ik meerdere malen subtiel heb aangekaart dat ik graag wil dat Marieke terugbetaalt, heb ik nog steeds geen geld teruggezien. Een paar weken terug kwam Marieke op de koffie. Ze vertelde met droge ogen honderduit over de vele weekendjes weg met haar vriend. Parijs, Keulen, Brugge… Heel Europa reizen ze door… op mijn centen? Ikzelf heb nooit boven mijn stand geleefd en ik zie dat mijn dochter dat wel doet. Dat vind ik moeilijk.”

Knallende ruzie

“Terwijl ze enthousiast vertelde over de reisjes werd ik woest. We kregen knallende ruzie. Ze beet me toe dat ik er zelf voor had gekozen om haar het geld te ‘geven’. Terwijl ik riep dat we toch echt héél duidelijke afspraken hadden gemaakt. Hoe kwam ze er in vredesnaam bij dat ik haar het geld had gegeven? Het was één groot misverstand.”

Allebei mijn kinderen zijn boos op me, verschrikkelijk vind ik het

Stank voor dank

“We kwamen er niet uit en we gingen met ruzie uit elkaar. Sindsdien spreken we elkaar eigenlijk niet meer. Ik heb haar nog gebeld maar ze neemt niet op. Dat komt hard aan. Allebei mijn kinderen zijn boos op me, terwijl ik het goede probeerde te doen. Ik weet niet wanneer ik Marieke weer spreek en of het contact met Steven ooit weer als vanouds wordt. Dat blijft afwachten. Verschrikkelijk vind ik het.”

Tips voor schenken

“Ik heb een belangrijke les geleerd. Denk goed na voordat je een groot bedrag schenkt aan familie, vrienden of goede kennissen. Er kan altijd ruzie ontstaan, al kun je nog zó goed met elkaar. Bedenk ook of je anderen kunt kwetsen met je schenking, zoals bij mij gebeurde. Mijn zoon voelt zich zwaar tekortgedaan. Hoe graag ik hem ook wil helpen, ik heb op dit moment geen rooie cent op mijn spaarrekening.”


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo