AFM: rood staan duurder dan vaak gedacht

Rentekosten
schulden, administratie
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1088 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is mogelijk dat de genoemde percentages inmiddels niet meer actueel zijn.

Hoeveel rente betaal je over rood staan? Veel consumenten tasten in het duister en schatten de kosten te laag in. Ook wordt rood staan vaak niet gezien als lenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 511 Nederlandse consumenten.


Doorgaans betaal je over rood staan op je betaalrekening zo tussen de 12% en 15% rente. Slechts één op de tien ondervraagden weet dit. Een derde denkt dat de rente over rood staan zo’n 6% is. Eén op de acht consumenten denkt zelfs dat je minder dan 3% rente betaalt.

Rood staan is óók lenen

Bijna de helft van de consumenten staat wel eens rood. 47% geeft aan bewust te kiezen voor rood staan in plaats van een consumptief krediet , omdat ze niet willen lenen. Terwijl rood staan óók lenen is. Het is zelfs één van de duurdere leenvormen. Lees hier hoeveel rood staan kost .

Looptijd rood staan

Tot slot staat het overgrote deel (55%) van de consumenten maar een paar dagen rood. Eén op de tien consumenten staat langer dan één maand, of soms zelfs langer dan 3 maanden rood.

Rood staan voorkomen? 4 tips van de AFM

1. Zorg dat je niet rood kunt staan. Zo geef je niets uit wat je niet hebt en hoef je ook geen rente te betalen.

2. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud kan je hierbij helpen.

3. Heb je spaargeld? gebruik dit dan (deels) om de roodstand weg te werken.

4. Als je vrijwel altijd in het rood staat, dan is een persoonlijke lening of doorlopend krediet soms voordeliger. Vaak is de rente dan een stuk lager.

Bron: AFM


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo