Aart: “Geld is geen doel op zich, maar een middel om je doelen te bereiken”

Rood staan
man
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
771 keer bekeken

Rood staan. Dat doen we bijna allemaal wel eens. Lees de ervaringen van anderen. Dit keer vertelt Aart (49).


Aart, partner bij een belastingadvies- en administratiekantoor, is heel stellig als Gewoon over geld hem vraagt naar zijn ervaringen met rood staan bij de bank. “Ik sta nooit rood. Ik ga heel bewust om met mijn geld en daar past rood staan op mijn lopende rekening niet bij. Daarom heb ik een hele poos terug mijn bank de opdracht gegeven om de kredietlimiet naar nul te brengen. Ik kan dus niet eens rood staan, al zou ik het willen.”

Een keer extra geld, daarna extra kosten

“Als je gebruik maakt van de mogelijkheid om rood te staan, geeft dat je eerst financiële rek. Maar snel daarna wordt het een kostbare aangelegenheid”, vervolgt Aart. “Stel, je hebt een kredietlimiet van vijfduizend euro. Dan heb je dus één keer dat grote bedrag extra om uit te geven. Daarna ga je er fors rente over betalen, waardoor het je enkel geld gaat kosten. Zo ben je al heel snel een dief van je eigen portemonnee. Eeuwig zonde.”

Ga bewuster met geld om. Gun jezelf de tijd om na te denken of je die aanschaf écht nodig hebt.

Bewust gekozen voor een Doorlopend Krediet

Ook voor Aart is extra geld achter de hand hebben soms natuurlijk wel erg prettig. Maar in plaats van rood te kunnen staan bij de bank, koos Aart voor een Doorlopend Krediet. “Ook dat is voor mij heel bewust omgaan met mijn geld. Ik heb een betrouwbare partij gezocht en daar heb ik dit Doorlopend Krediet afgesloten. Zo heb ik toch altijd de mogelijkheid om een onverwachte uitgave direct te betalen. Als de wasmachine plotseling kapot gaat, bijvoorbeeld. Maar ik betaal er niet een enorm hoog bedrag aan rente over. En ik heb er zo ook meer zicht op.”

Kijk eens met andere ogen naar je geld

Volgens Aart doen mensen er sowieso goed aan op een andere manier naar geld te kijken. “Geld wordt vaak gezien als doel op zich. Hoe meer geld je uitgeeft, des te beter. Maar je moet geld juist zien als een middel om je doelen te behalen. Een middel dat je in staat stelt om comfortabel te leven, volgens jouw maatstaven. Als je zo naar geld gaat kijken, krijgt het ook een andere waarde voor je. En zul je zien dat je er een stuk bewuster mee omgaat. Want, hoe meer geld je uitgeeft aan dingen die je niet nodig hebt, hoe minder geld je overhoudt om je echte doelen te bereiken.”

Heb je het écht nodig?

“Veel mensen geven hun geld uit zonder goed na te denken. Zien iets en willen het meteen hebben. En rood kunnen staan maakt dat ook gemakkelijk. Ook daarom is het slim om bewuster met je geld om te gaan. Gun jezelf de tijd om na te denken of je die aanschaf écht nodig hebt. Je zult zien dat het antwoord negen van de tien keer ‘nee’ is. Als je lukraak geld kunt uitgeven omdat je toch rood kunt staan, ben je veel sneller geneigd om die impulsieve aankoop te doen. Om vervolgens nog verder in het rood te staan.”

Zeg op, die roodstand!

“Mijn belangrijkste tip is en blijft daarom om vandaag nog naar de bank te gaan en de mogelijkheid op roodstand op te heffen. Wil je geld achter de hand hebben, neem dan een Doorlopend Krediet. Dat is de eerste stap naar bewuster omgaan met je geld. En de eerste stap naar het stoppen met een dief te zijn van je eigen portemonnee.”

Sta jij wel eens rood, of juist niet? En waarom? Deel je ervaringen onder dit artikel.