5 weetjes over hypotheek rente-aftrek

Feiten op een rij
woonwijk nederland
door Martine Etten
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
16539 keer bekeken

Je wilt een eigen huis kopen. Heb je dan ook recht op hypotheek rente-aftrek? Wat houdt dit eigenlijk precies in en hoe bereken je de aftrek? Hieronder staan 5 slimme weetjes voor jou.


1. Wat is hypotheek rente-aftrek?

Als je een woning wilt kopen en deze niet in één keer kunt betalen, ga je een hypotheek aan. Dit is in feite een lening. De rente die je over deze lening betaalt, heet de hypotheekrente. Deze betaalde rente kun je aftrekken van de belasting. Dit is hypotheek rente-aftrek.

2. Wanneer heb je er recht op?

Vanaf 1 januari 2013 gelden er nieuwe regels voor de aftrek van hypotheekrente bij leningen die op of na 1 januari 2013 zijn gesloten. Wil je in aanmerking komen voor hypotheek rente-aftrek? De belangrijkste (en nieuwste) voorwaarden op een rij:

  • Het huis waarop de hypotheek is afgesloten is je hoofdverblijf.
  • Je gebruikt de hypotheek voor aankoop of onderhoud van je woning. De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar.
  • Vanaf 1 januari 2013 geldt voor nieuwe hypotheken: je kunt de betaalde rente alleen aftrekken als het een lening is die gedurende de looptijd volledig en ten minste annuïtair (in delen) wordt afgelost. Dit geldt niet voor hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten.
  • Je krijgt de rente-aftrek als je een nieuwe woning koopt en de eventuele overwaarde van je oude huis gebruikt voor de financiering.
  • Heb je door een verhuizing tijdelijk 2 woningen in je bezit? Dan heb je voor die periode recht op rente-aftrek voor beide woningen.

3. Wanneer heb je er geen recht op?

Onder bepaalde omstandigheden heb je geen recht op hypotheek rente-aftrek. Dit is onder meer in het geval:

  • Bij het kopen van een tweede (recreatie)woning.
  • Bij een consumptieve lening (die niet wordt gebruikt voor de aankoop of onderhoud van je huis), zoals voor het kopen van een auto of boot.
  • Als de hypotheek langer doorloopt dan 30 jaar. Je mag hierna geen rente meer aftrekken.
  • Als je een nieuw huis koopt en de eventuele overwaarde van je oude huis niet voor de financiering gebruikt (bijleenregeling).

4. Terug in de tijd

De hypotheek rente-aftrek is in 1893 door de overheid bedacht omdat dit eerlijker zou zijn dan het accijnsstelsel dat er tot dan toe bestond. De woning werd nu als een bron van inkomsten gezien, omdat huizenkopers de huur ‘verdienden’. De meeste mensen hadden hier alleen niet genoeg geld voor, dus werd er ten compensatie de hypotheek rente-aftrek bedacht.

5. Hypotheek rente-aftrek berekenen

Hoe hoog is jouw hypotheek rente-aftrek nu en hoe hoog wordt deze in de toekomst? Je kunt online berekenen hoeveel je kunt aftrekken en zien hoe dit bedrag verandert bij het aflossen gedurende de looptijd of je pensioen.

Bron: de Belastingdienst