Zoeken naar een kinderdagverblijf Hanneke vertelt

Kinderdagverblijf
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
559 keer bekeken

Als aankomende ouders valt er veel te regelen, zoals een goed kinderdagverblijf. Hoe pak je dat aan? Hanneke vertelt over haar zoektocht naar een geschikte opvang.


Hanneke (30) en Wout (32) verwachten binnenkort hun eerste kindje. Ze vertelt: “We hebben eerst bekeken hoe we het allemaal gaan doen als het kindje er straks is. Gaan we minder werken en zo ja, wie? En wat betekent dat voor ons en voor de opvang?”

Hoge kosten kinderopvang

Hanneke: “Als je minder gaat werken heeft dat financiële gevolgen. Kinderopvang is tegenwoordig behoorlijk duur. Daarbij hebben Wout en ik een hypotheek en natuurlijk andere vaste lasten. Wout blijft 40 uur in de week werken. Hij deelt zijn werktijden zo in, dat hij één keer in de twee weken vrij kan maken voor ons kindje. Ikzelf blijf vier dagen in de week werken.”

De moeder van Wout kan 1 dag in de 2 weken oppassen

Oma als oppas

“Al snel bleek dat mijn ouders geen rol kunnen spelen in de opvang, omdat ze allebei werken,” vertelt ze. “Wout zijn moeder heeft meer tijd, maar woont ver weg. Daarom kan ze één dag in de twee weken oppassen. Voor de andere drie dagen in de week zijn we dus op zoek gegaan naar een kinderdagverblijf.”

Prijs niet het belangrijkste

De prijs van de kinderopvang is voor Hanneke niet het belangrijkste. Ze legt uit: “We vinden het vooral belangrijk dat de kinderopvang dicht in de buurt is, en dat de opvang logisch op de route ligt richting werk. Daarnaast vinden we het natuurlijk erg belangrijk dat we ons goed voelen bij de leidsters en het gebouw.”

Uurprijs opvang

Hanneke: “Uiteindelijk vonden we drie kinderdagverblijven in de buurt. Daar zijn we langs gegaan. Voor de opvang van onze keuze betalen we 6,65 euro per uur. We konden kiezen uit verschillende opvangvormen, zoals halve dagopvang en hele dagopvang. Wij hebben de hele dag opvang nodig. Dat betekent dat we per dag voor 10,5 uur betalen. Dat komt neer op zo’n 69 euro per dag.” De uurprijs hangt onder meer af van de soort opvang waarvoor je kiest, en kan dus verschillen.

Wij krijgen 100 euro aan kinderopvangtoeslag per maand

Minimum kinderopvangtoeslag

Als ouder heb je recht op kinderopvangtoeslag*. Dit is inkomensafhankelijk. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Ook wordt er gekeken naar hoeveel jij en je partner werken. Hanneke: “Voor informatie hierover hebben we op de website van de Rijksoverheid gekeken. Wij krijgen vrij weinig toeslag, zo’n 100 euro per maand.” Je kunt de toeslag aanvragen bij de Belastingdienst.

Samen met vrienden

Hanneke en Wout hebben ook gekeken naar voordelige alternatieven. Hanneke: “We hebben een aantal vrienden die in dezelfde situatie zitten. We kijken nu of we elkaar straks kunnen helpen. Als ik vrij ben, kan ik bijvoorbeeld ook op het kindje van vrienden passen, en andersom. We zijn dit nog aan het organiseren. Zo kunnen we straks misschien besparen op de opvangkosten.”

* Kijk voor actuele informatie over kinderopvangtoeslag op de website van de Rijksoverheid .