Wordt het ADSL, kabel of toch glasvezel? Gewoon over geld helpt je kiezen Maak de keuze die het beste bij jou past

online
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1975 keer bekeken

Dit artikel is verouderd. Het kan zijn dat de genoemde bedragen en percentages inmiddels niet meer actueel zijn.

Telefoon, digitale televisie en internet. We kunnen tegenwoordig amper zonder. Maar wat is er thuis eigenlijk allemaal mogelijk? En wat is het voordeligst? Alles apart of juist in één pakket? En hoe zit het met glasvezel? Gewoonovergeld legt het bloot.


Terwijl jij televisie kijkt, surft je zoon over het internet en hangt je dochter met haar beste vriendin aan de telefoon. Een bekend scenario voor de meeste huishoudens in Nederland. Thuis op de bank ligt de hele wereld voor je open. Via televisie, via internet en via telefoon. Maar ook hier gaat natuurlijk voor niets de zon op. Hoe haal je die wereld het voordeligst in huis?

Kabel, ADSL, glasvezel?

Eerst maar eens de verschillende mogelijkheden en hun voor- en nadelen onder de loep nemen. Je kunt thuis namelijk op drie verschillende manieren online. Via kabel en ADSL, en in steeds meer gemeentes wordt ook glasvezel aangeboden. Wat zijn de voordelen en de nadelen van deze opties?

Kabel: hoge kwaliteit, weinig keuze

Laten we beginnen bij kabel. Hiermee neem je de diensten af via je televisiekabel. In Nederland zijn, naast een paar kleine spelers, Ziggo en UPC de grote landelijke aanbieders. Via een postcodecheck kun je zien welke aanbieder in jouw regio actief is. Overzichtelijk, maar je hebt ook geen keus als je niet tevreden bent over je provider.

Over de kwaliteit van kabel kunnen we kort zijn: die is uitstekend. De snelheid van digitale televisie en internet zijn hoog en ook telefoneren gaat moeiteloos.

ADSL: Voordelig via de telefoonkabel

Dan ADSL. Hiermee komen internet en televisieprogramma’s je huis binnen via de koperen telefoonlijn. ADSL is in de praktijk vaak goedkoper dan kabel, maar ook minder snel en vaak minder uitgebreid.

De concurrentiestrijd onder aanbieders is groot. Doe daar je voordeel mee als consument.

Wil je basis of extraatjes?

Wil je razendsnel kunnen internetten, download je veel en wil je veel televisiezenders in HD-kwaliteit zien? Dan is kabel meestal een slimmere optie. Blijft je internetgebruik gemiddeld onder de 50Mb per maand en is een basispakket bellen, televisie en internet voor jouw surf-, bel- en kijkgedrag voldoende? Dan ben je juist vaak weer beter uit met ADSL.

Vergelijk je rijk

Op internet vind je verschillende vergelijkingssites voor providers. Met een kleine postcodecheck zie je bijvoorbeeld hier en hier direct van welke aanbieders je op jouw adres gebruik kunt maken. Je ziet welke extra kosten er zijn, zoals de borg voor een modem. Ook zie je meteen de aanbiedingen die ze voor je in petto hebben. Veel providers strooien de eerste maanden na je overstap namelijk met fikse kortingen. Zeker belangrijk om mee te nemen in je vergelijking.

Glasvezel komt er aan

En dan glasvezel. Steeds vaker zie je in voortuinen kleine bordjes staan met ‘Hier komt glasvezel’ erop. Langzaam maar zeker wordt glasvezel over Nederland uitgerold. Verwachting is dat in 2016 40% van alle huishoudens op dit razendsnelle netwerk van dun, sterk glas van draad is aangesloten en dat de helft van deze huishoudens dan ook daadwerkelijk een glasvezelabonnement heeft afgesloten.

Dertig procent moet ‘ja’ zeggen

Ontdek of in jouw buurt glasvezel wordt aangeboden. Of je dan ook daadwerkelijk glasvezel kunt krijgen, is nog de vraag. Pas als dertig procent van de huishoudens een abonnement heeft afgesloten, wordt het netwerk namelijk ook echt aangelegd. Dat gebeurt bij alle huizen, ook als je geen abonnement hebt. Dat maakt een toekomstige overstap wel weer gemakkelijker.

Snel, sneller, snelst

Net als ADSL kent glasvezel veel aanbieders. Je hebt dus altijd de keuze. Glasvezel maakt up- en downloaden veel sneller, dat is meteen het grote voordeel. Qua prijs ligt glasvezel weer dichter in de buurt van kabel. Een drie-in-één-pakket met internet van 50 Mb kost bij beide manieren tussen de € 50 en € 60 per maand. Minder internetverbruik? Dan is kabel vaak voordeliger, maar blijft ADSL de voordeligste keuze.

Voordelige combinatie

Maak je zowel gebruik van telefonie, internet en digitale televisie, dan is een drie-in-één-pakket de voordeligste keuze. Je betaalt dan immers een pakketprijs en dat is altijd voordeliger dan drie losse abonnementen. Ook is zo’n combinatie de gemakkelijkste keuze. Je hebt nu maar te maken met een provider. Dat maakt alles een stuk overzichtelijker.

Ook als je weinig belt met een vaste telefoonlijn, is het meestal voordeliger om toch voor een drie-in-één-pakket te kiezen. Daarbij bel je zo ook voordeliger naar andere vaste nummers en servicenummers. Dat scheelt op den duur flink in de kosten van je mobiele telefoon. De eventuele aanschaf van een nieuwe huistelefoon heb je zo redelijk snel weer terugverdiend.

Slimme tips voor voordelig kijken, surfen en bellen

  • Het loont altijd de moeite om de aanbieders op dit gebied goed in de gaten te houden. De concurrentiestrijd is groot. Doe daar je voordeel mee als consument. Door over te stappen of door bij je vaste provider een mooie korting te bedingen. Daar staan ze meestal voor open.
  • Houd de einddatum van je abonnement goed in de gaten en stap ruim op tijd over. Of vertel je huidige provider dat je over wilt stappen … tenzij zij je een mooie ‘vaste klant’-aanbieding voorstellen.
  • Tijdelijke kortingen zien er vaak erg aantrekkelijk uit. Maar laat je er niet door verblinden. Lees de kleine lettertjes en reken het bedrag uit wat je tijdens de hele looptijd voor je abonnement betaalt. Zo koop je geen kat in de zak.
  • Houd een tijdje je internetgebruik bij en stem daarop je abonnement op af. Het is zonde als je voor Mbps betaalt die je nooit verbruikt.

Kabel, ADSL  of glasvezel … wat zijn de mogelijkheden en welke past het beste bij jou? Gewoon over geld zoekt het uit.