Willem: “Scheiden kostte veel, maar alles is goed geregeld” Het prijskaartje van scheiden

Scheiden
scheiding
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1744 keer bekeken

Iedereen weet: bij scheiden komt veel kijken. Niet alleen emotioneel gezien. Ook op financieel gebied verandert het nodige. Willem (45) kan hierover meepraten. Hij vertelt over zijn ervaring met scheiden.


Eind 2010 besluiten Willem en zijn vrouw te scheiden. Willem: “Een jaar later was de scheiding formeel pas echt rond. We hadden samen een koopwoning en ook voor onze twee dochters van 18 (een tweeling, destijds 13 jaar) moest veel geregeld worden. Tussen ‘beslissen dat je gaat scheiden' en ‘daadwerkelijk op papier scheiden’ zit dus wel wat tijd. En dan is het bij ons nog snel en soepel verlopen. We hadden geen ‘vechtscheiding’, die nog veel langer kan duren.”

Ik heb me goed ingelezen op internet

Goed inlezen

“Ik wist natuurlijk wel iets van de financiële consequenties, maar lang niet alles. Ik heb me eerst maar eens ingelezen op internet. Daar kun je veel informatie vinden over hoe je bijvoorbeeld het gezag over de kinderen verdeelt, en hoe je een ouderschapsplan opstelt.”

Mediator op bezoek

“Mijn ex-partner en ik waren het over veel zaken eens. Een advocaat was niet nodig. We hebben wel hulp gehad van een mediator. Die hielp ons met een actieplan. Wat moest er allemaal gebeuren? Ook heeft hij geholpen met het  echtscheidingsconvenant en om een officieel verzoek van scheiding in te dienen bij de rechter. Doordat ik en mijn ex-vrouw ons vooraf goed hadden ingelezen op internet, konden we uiteindelijk het aantal sessies met de mediator beperken.”

6 gesprekken, vaste prijs

“We hebben 6 gesprekken gevoerd met de mediator van ongeveer een uur, op basis van een vaste prijs. Het basisbedrag dat we betaalden was 2000 euro. Daar kwamen nog extra kosten bij voor advies rondom de kinderen: zo’n 580 euro. De griffierechten bedroegen ongeveer 250 euro, dat betaal je om de scheiding bij de rechtbank te beginnen.”

600 euro kinderalimentatie betalen

Kinderalimentatie: 600 euro per maand

“Mijn vrouw en ik hadden destijds een soortgelijk inkomen, dus partneralimentatie is niet van toepassing. Ik betaal wel kinderalimentatie. Dat is 300 euro per kind, per maand. Dit betaal ik sowieso tot hun 21e. Mochten ze langer doorstuderen, dan hebben mijn ex en ik afgesproken dat we nog iets langer bijdragen. En als ze voortijdig gaan werken, zullen we juist wat minder alimentatie betalen.”

Huis verkopen

“Mijn ex-vrouw wilde in onze koopwoning blijven wonen. Dat was een moeizaam traject. Ze moest de hypotheek nu alleen dragen, terwijl de regels van banken alleen maar zijn aangescherpt. Maar het is gelukt. We moesten hiervoor het huis laten taxeren, dat kostte zo’n 387 euro. De akte van levering kostte ons nog eens 954 euro. Hiermee werd het huis officieel aan mijn ex-vrouw ‘geleverd’. De inschrijving bij het Kadaster was ongeveer 145 euro. Tegelijk hadden we een overwaarde van 15.000 euro, ieder 7500 euro dus.”

Van koop naar huur

“Ik ben uiteindelijk verhuisd naar een huurwoning in Amstelveen. We verdeelden de inboedel eerlijk, maar dan moet je alsnog veel spullen opnieuw kopen. Mijn appartement werd kaal opgeleverd, daardoor was ik al veel geld kwijt aan verf, de vloer en gordijnen. Al bij al heb ik zo’n 15.000 euro uitgegeven denk ik. Die overwaarde van het vorige huis kwam hiervoor goed van pas.”

Laatste stap: scheidingsbewijs ophalen

“Als laatste stap moest ik naar de gemeente Amsterdam om het bewijs van scheiding op te komen halen in het bevolkingsregister. Een onverwachte verrassing waar je vooraf niet zo bij stilstaat. Je staat dan aan een loket en moet een 12 euro afrekenen. Daarna is de scheiding echt rond. Een gek en emotioneel moment.”

Eerste jaar na de scheding: hulp bij belastingaangifte

Belastingaangifte doen

“Ook na de scheiding kom je nog wel eens wat tegen. De belastingaangifte bijvoorbeeld. Hiervoor heb ik het eerste jaar een belastingadviseur ingeschakeld. We waren in oktober officieel gescheiden. Dat betekent dat je voor 10 maanden fiscale partners bent, en 2 maanden niet. Dan wordt de aangifte best complex. Voor 150 euro heeft de adviseur het goed voor mij geregeld.”

Tip: schakel professionals in

“Als ik terugkijk op de scheiding ben ik tevreden met hoe het is gegaan. Anderen die ooit ook met een scheiding te maken krijgen raad ik aan om een professional in te schakelen, zoals een mediator. Ook al maak je samen goede afspraken, sommige dingen kun je niet alleen. Het heeft ons veel geld gekost, maar alles is wel netjes en goed afgehandeld. Dat is het belangrijkste.”

Het totale kostenplaatje van Willems scheiding

 • Mediator: 2580 euro
 • Griffierechten: 250 euro
 • Taxatie oude woning: 387
 • Akte van levering: 954 euro
 • Inschrijving Kadaster: 145 euro
 • Verhuizing nieuwe woning en inboedel: 15.000 euro
 • Bewijs van echtscheiding: 12
 • Belastingadviseur: 150 euro
 • Overwaarde woning: - 7500 euro (per persoon)
  ______________________________________
 • Totale kosten: 11.978 euro

* bedragen zijn plusminus en éénmalig gemaakt

* wegens privacyredenen is de naam Willem gefingeerd