Wat betekent de Miljoenennota voor uw portemonnee?

prinsjesdag
geld
6523 keer bekeken

Prinsjesdag 2017 is achter de rug. Wat betekenen de plannen voor uw portemonnee? Gaat u er komend jaar op vooruit of achteruit? De belangrijkste punten per inkomensgroep op een rij.


Ook met een demissionair kabinet komt politiek Den Haag er niet onderuit: het maken van de begroting voor het volgende jaar. Met deze ‘Miljoenennota’ presenteert het kabinet haar plannen voor 2018. Vooral werkenden gaan er volgend jaar in koopkracht op vooruit (gemiddeld zo’n 0,7 procent).

De Miljoenennota per inkomensgroep:

1. Alleenstaande ouders

Alleenstaande ouders met een modaal inkomen van 37.000 euro gaan er met 0,3% op vooruit. Dit betekent dat ze gemiddeld enkele euro’s per maand meer te besteden hebben. Met een inkomen van 19.000 euro gaat u er met 0,8% aan koopkracht op vooruit. Het minimumloon ligt per 1 juli 2017 op 1.565,40 euro bruto per maand (23 jaar of ouder).

2. Alleenstaanden

Alleenstaanden met een minimumloon én de echte veelverdieners (twee keer modaal, zo’n 74.000 euro bruto per jaar) gaan er komend jaar op vooruit met respectievelijk 0,5% en 0,7%. Voor de gemiddelde inkomens verandert er ietsje minder: daar stijgt de koopkracht met 0,3%.

3. Alleenstaanden 66+

Alleenstaanden met alleen AOW gaan er zo’n 0,4% op vooruit. Alleenstaanden met een AOW + een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaan er maar zeer weinig op vooruit: 0,1%.

4. Paar met kinderen

Zowel bij modale inkomens (37.000 euro) als bij twee keer modaal (74.000 euro) komt er gemiddeld 0,1% bij. De modale tweeverdiener mag rekenen op 0,3% stijging en de koopkracht van de veelverdieners (74.000 euro+) stijgt in dit geval het meest: 0,6%.

5. Tweeverdieners zonder kinderen

De ‘dinkies’ (dual income, no kids yet) onder ons met een dubbel modaal plus een modaal inkomen hebben volgend jaar gemiddeld 0,4% meer te besteden.

6. Sociale minima

Uitkeringsgerechtigden gaan er met een stijging van 0,3% licht op vooruit. Van deze groep krijgt waarschijnlijk 78 procent volgend jaar met een verbetering te maken.

7. Gepensioneerden

Ruim drie kwart van de gepensioneerden gaat erop vooruit (gemiddeld met zo’n 0,6%). Een kwart van de ouderen met een hoger aanvullend pensioen gaat er waarschijnlijk op achteruit. Dit komt onder andere doordat pensioenfondsen de aanvullende pensioenen nauwelijks verhogen.

Dit zijn de verwachtingen op basis van de huidige Miljoenennota. De verwachting is dat met de komst van een nieuw kabinet dit nog kan wijzigen.

* Bron: RTL Nieuws & Nu.nl

Highlights Miljoenennota

  • De zorgtoeslag gaat tot maximaal 67 euro per jaar omhoog
  • De koopkracht stijgt voor werkenden (0,7%), gepensioneerden (0,6%), mensen met een uitkering (0,3%) en algemeen (0,6%)
  • De ouderenkorting gaat omhoog naar 115 euro per jaar
  • Het kindgebonden budget voor de 2e kind stijgt