Waarom zou je een rechtsbijstandsverzekering afsluiten?

Verzekeren
administratie, man
3153 keer bekeken

Je gaat op jezelf wonen of je neemt eindelijk de tijd om jezelf goed te verzekeren. Dan kom je er al gauw achter dat veel mensen naast de standaard zorgverzekering en inboedelverzekering ook een rechtsbijstandverzekering aanschaffen. Ruim 58 procent van de Nederlandse bevolking kiest voor zekerheid en besteedt hier steevast elke maand een paar euro aan. Waarom doen ze dat? En wat zijn eigenlijk de voordelen van zo’n rechtsbijstandverzekering?


Wanneer je een rechtsbijstandsverzekering afsluit, ben je in heel veel situaties verzekerd van juridische hulp. Vaak denken mensen dat ze nooit juridische hulp nodig hebben, zolang ze zich netjes gedragen. In de praktijk werkt het vaak anders. Maar liefst 60 procent van de Nederlanders krijgt in een periode van vijf jaar te maken met een juridisch conflict. Dat kan verschillende redenen hebben. Wij sommen een aantal voorbeelden voor je op.

Wanneer is een rechtsbijstandverzekering handig?

Ongeval

Je zou denken dat je, wanneer een ongeluk niet jouw schuld is, ook nooit voor de kosten op hoeft te draaien. Maar wat nou als de ‘schuldige’ en jij het niet eens worden? Bijvoorbeeld omdat de ander vindt dat het ongeluk jouw schuld is of omdat hij of zij weigert jouw ziekenhuiskosten te vergoeden? Dan zit je onverwacht met een hoop ziekenhuiskosten of een dure rechtszaak opgescheept.

Conflict op het werk

Word je onverwacht ontslagen en voldoet de ontslagregeling niet aan jouw verwachtingen? Dan is het handig om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Ook andere conflicten op de werkvloer waarover je het niet eens kunt worden, los je op met de juridische hulp van een verzekeraar.

Meningsverschil met bijvoorbeeld winkels of buren

Kun je het niet eens worden over die enorme boom in de tuin van de buren? Of blijkt een (web)winkel toch niet de gehoopte producten te leveren? Dan voel je je vaak radeloos. Gelukkig kun je met behulp van een advocaat of andere juridische hulp vaak je gelijk halen.

Waarom zo’n verzekering afsluiten?

In principe sluit je een rechtsbijstandsverzekering af om zonder een al te grote investering te krijgen waar je recht op hebt. Dat leggen we hieronder verder uit.

Lage kosten

Wie ooit eerder onverwacht een advocaat heeft moeten inhuren, weet dat de kosten hiervan flink hoog zijn. Het uurtarief van een advocaat ligt tussen de 150 en 350 euro. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering afsluit ben je daar gemiddeld tussen de 10 en 20 euro per maand aan kwijt, afhankelijk van het soort pakket dat je kiest. Een minimale investering, want raak je toch betrokken bij een conflict? Dan krijg je alle juridische kosten –vaak tot een bedrag van ongeveer 30.000 euro per conflict– vergoed.

Grotere kans om je gelijk te halen

Sleep jij iemand voor de rechter? Of andersom? Dan kun je natuurlijk voor je eigen advocaat spelen. Maar soms zijn zaken zo complex, dat het lastig wordt om je gelijk te halen. Een advocaat of juridische hulp kan uitkomst bieden. Zij hebben soortgelijke zaken hoogstwaarschijnlijk vaker gezien en kunnen je helpen met het oplossen van het conflict.

Neem jij dus graag het zekere voor het onzekere? Dan is deze kleine maandelijkse investering het meer dan waard.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo