Waar doe je het voordeligst je dagelijkse boodschappen? De (super)marktprijzen met elkaar vergeleken

boodschappen
supermarkt
door Bianca Lathouwers
25380 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de genoemde prijzen niet meer kloppen. Besparen? Doe hier de bespaartest en ontdek handige tips.

‘Op de markt is uw gulden een daalder waard’. Deze overbekende reclamekreet van toen maakte direct duidelijk dat je op de markt voor weinig geld meer boodschappen kon doen. Maar klopt die kreet eigenlijk nog steeds? Of ben je tegenwoordig toch goedkoper uit in de supermarkt? Gewoon over geld ging op pad met de boodschappentas. ​


Voor deze vergelijking bezoeken we 2 supermarkten en 1 weekmarkt. We doen boodschappen bij de Albert Heijn, de Lidl en op de weekmarkt. Niet zomaar een weekmarkt, maar die van Valkenswaard; in 2012 uitgeroepen tot de beste weekmarkt van Brabant en nummer 2 op de landelijke marktlijst. Het boodschappenlijstje bevat de volgende producten:

  • 750 gr trostomaten
  • 2 kg handsinaasappels
  • 1 krop sla
  • 500 gr jong belegen Goudse kaas
  • 6 biologische eieren
  • 1 boerenbruin brood
  • 500 gr kipfilet

Een pond kaas en een pond kip

De twee duurste producten zijn niet in dezelfde hoeveelheid in de supermarkten te krijgen. Zo weegt het stuk kaas bij Lidl 450 gram en bij Albert Heijn 600 gram. Ook de kipfiletverpakking wijkt in beide supermarkten af. Lidl-kip weegt 600 gram en die van de Albert Heijn 500 gram. Voor een eerlijk beeld hebben we daarom zowel kaas als kipfilet berekend naar 500 gram.

Weinig sfeer, veel kleine prijsjes

Eerste winkel op het boodschappenlijstje: Lidl. Voor de sfeer moet je hier niet zijn, maar het winkelt zeker goedkoop. Op de kassabon prijkt een fraai eindbedrag van € 12,55. Met de aanpassingen komt de kaasprijs op € 2,43 en die van de kipfilet op € 2,03. Dat brengt de totaalprijs ruim een euro naar beneden: naar € 11,43. Benieuwd of we daar bij de Albert Heijn of op de markt onder kunnen duiken.

Troostkoffie en -koek

Op naar de Albert Heijn. De tijd dat deze supermarkt op de kleintjes let ligt al weer even achter ons, blijkt uit de kassabon. We rekenen € 18,66 af. De kipfilet is hier al per pond verpakt, dus alleen de kaasprijs moet worden aangepast. Die daalt iets minder dan een euro: van € 5, 81 naar 4, 84. Daarmee wordt de totaalprijs € 17,69: ruim 6 euro meer dan bij Lidl. Als troost drinken we tijdens het winkelen een gratis kopje koffie en proeven we van stukjes koek en kaas.

Met al die kleurrijke kraampjes, verse waar en hartelijke marktkooplui kent gezelligheid op de markt geen tijd. Maar kent het wel zijn prijs?

Gezellig winkelen op de weekmarkt

Dan is de bekroonde weekmarkt in Valkenswaard aan de beurt. Met al die kleurrijke kraampjes, verse waar en hartelijke marktkooplui kent gezelligheid hier geen tijd. Maar kent het wel zijn prijs? Keuze is er genoeg om de voordeligste slag te slaan. En na wat rondneuzen denken we die voordeligste keuzes te hebben gemaakt. We komen uit op een totaalprijs van € 16,26. Een dikke euro onder Albert Heijn, toch nog vijf euro boven de Lidlprijs.

De duurste producten voor de helft

Waarin de grote prijsverschillen ‘m vooral zitten? In de duurdere producten als kaas en kipfilet. Bij zowel Albert Heijn als op de markt betaal je tegen de € 5 euro voor een pond jong belegen Goudse kaas. Met € 2,43 betaal je bij Lidl de helft hiervoor. Bij de kipfilet ongeveer hetzelfde verhaal: € 2, 03 bij Lidl tegenover € 4 bij Albert Heijn. De markt zit er met een prijs van € 3 mooi tussenin. Voor de overige boodschappen is het steeds dubbeltjeswerk. Maar wel dubbeltjes die vooral in het voordeel van de Lidl-klant zijn.

Waar is je boodschappengeld het meeste waard?

Uit deze boodschappentocht kunnen we dus afleiden dat de kreet ‘Op de markt is je gulden een daalder waard’ niet meer van deze tijd is. Met dit boodschappenlijstje in de hand wint de markt het prijsgevecht met grote jongens als Albert Heijn nog steeds. Maar tegen het voordeel van supermarkten als Lidl kan de markt niet op. Ook al staat daar een heleboel gezelligheid en sfeer tegenover.


‘Op de markt is uw gulden een daalder waard’. Maar gaat die vlieger nog steeds op in het eurotijdperk? Of is de budgetsupermarkt een voordeligere keuze? Gewoon over geld ging op vergelijkend warenonderzoek.