Verborgen vakantiekosten… Hoeveel geef jij in totaal uit?

Onvoorziene kosten
vakantie
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2549 keer bekeken

Even twee weken ertussenuit? Of je nu kiest voor basic kamperen, een appartement, hotel of all-inclusive, binnen- of buitenland… op elke vakantiebestemming geef je geld uit. Schrik niet van de totale rekening en reken het vooraf eens goed door.


Fooi uitdelen is in veel landen een gewoonte, zoals in Amerika. 

Verre vakanties

Toeslagen

Sommige vliegtuigmaatschappijen rekenen verschillende toeslagen. Er bestaan toeslagen voor onder meer bagage en brandstof. Ook betaal je - vaak apart - boekingskosten. Daarbij kan het uitmaken op welke manier je boekt (online, telefonisch of via een vestiging). Ook als je met creditcard boekt kunnen hier extra kosten aan verbonden zijn. Kijk vooraf of je toeslag moet betalen en hoeveel dat is.

Emigratiekosten

In sommige landen kan het voorkomen: je komt bij de douane en mag pas verder als je ‘emigratiekosten’ hebt betaald.  Dat zie je bijvoorbeeld wel eens in landen als Indonesië. Je moet dan eerst in je buidel tasten voordat je verder mag. Reken hier een paar tientjes voor.

Fooien

Bedenk vooraf dat je waarschijnlijk fooi uitdeelt. Het is in veel landen een gewoonte. Vooral in Amerika is het gebruikelijk om voor vrijwel elke dienst een paar dollar fooi te geven: de ober in het restaurant, de taxichauffeur, de piccolo die de koffers naar je hotelkamer brengt… Bijna niets wordt voor niets gedaan. Na twee weken vakantie ben je dan behoorlijk wat geld aan fooi kwijt.

Zonvakanties

All-inclusive

Vergis je niet in de kosten van een all-inclusive vakantie. Bedenk vooraf of je echt twee weken in één hotel wilt blijven. Wil je lekker het dorp in? Dan geef je daar waarschijnlijk alsnog extra geld uit. In een all-inclusive oord ben je vaak gebonden aan vaste producten. Snacks en alcoholische dranken zitten vaak net bij de prijs inbegrepen. Lees hier de ervaring van Michel .

Schoonmaakkosten appartement

Huur je een appartement? Houd dan rekening met schoonmaakkosten hiervan. Vaak betaal je zo tussen de 50 tot 70 euro hiervoor. Bekijk ook of je beddengoed moet huren voor het appartement en reken hier extra kosten voor.

All-inclusive valt soms duurder uit dan gedacht

Autovakanties

Tolheffing

In veel landen kom je tolwegen tegen. Soms betaal je wel tot 50 euro aan tolheffing. Zo kan het je in Frankrijk al snel 100 euro kosten om van het noorden naar het zuiden te rijden. Stippel zo mogelijk vooraf je route uit, en maak een schatting hoeveel je ongeveer kwijt bent hieraan.

Tanken (autovakantie)

Als je met de auto op vakantie gaat, zul je natuurlijk moeten tanken. Bereken vooraf hoeveel je hier ongeveer aan kwijt bent. Er bestaan websites waarop je actuele tankprijzen in heel Europa kunt vinden. Lees hier handige vakantie tanktips .

Natuurlijk lopen de vaste lasten thuis ook gewoon door

Alle vakanties

Reiskosten

Ga je op reis met de auto, het ov of vliegtuig? Ga na hoeveel je kwijt bent aan reiskosten. Ga je met het vliegtuig, bereken (naast het ticket) óók de reiskosten die je maakt om bij het vliegveld te komen. Hoeveel geef je uit aan treinkaartjes of benzine en parkeren?

Ken het lokale prijspeil

Eenmaal op bestemming wil je natuurlijk de omgeving verkennen. (Culturele) attracties bekijken, tussendoor een terrasje pakken, lekker uit eten gaan… Informeer voordat je op vakantie gaat eens naar de lokale prijzen van producten en diensten. Hoeveel betaal je voor een drankje? En hoeveel betaal je gemiddeld voor een leuk uitje? Soms is het zelfs goedkoper om ver weg op vakantie te gaan omdat de lokale kosten lager liggen.

Toeristenbelasting

Toeristenbelasting betaal je vrijwel overal. Hoeveel precies, dat hangt af van je vakantielocatie. In hotels bijvoorbeeld kan de toeristenbelasting uiteenlopen van bijna niets tot wel zo’n 6 euro per nacht, per persoon.

Auto of fiets huren

Wil je er lekker op uit tijdens de vakantie? Bekijk ook hoeveel het op je vakantiebestemming kost om tijdelijk een auto of fietsen te huren. Als je van plan bent om de omgeving te verkennen met het openbaar vervoer, reken dan ook een schatting van de kosten mee.

Vaste lasten thuis

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar de vaste lasten thuis lopen tijdens je vakantie natuurlijk gewoon door. Je kunt dan vooraf denken dat je voldoende saldo op je bankrekening hebt staan, maar bekijk wel eerst of daar de vaste lasten nog vanaf gaan. Zo ja, bekijk dan vooraf hoeveel je dan overhoudt.

Deel je vakantie-ervaringen

Wat besteed jij gemiddeld aan je vakantie? Welke verborgen / onvoorziene kosten kom jij tegen op vakantie? Of heb je geldtips voor op vakantie? Deel je ervaringen onder dit artikel.