Vaarwel dure crèche? Alternatieven voor kinderopvang

Kinderopvang
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3619 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is mogelijk dat sommige bedragen niet meer kloppen. Houd hier svp rekening mee.

Wat doe je met Sophie en Stijn als jullie aan het werk zijn? De kinderopvangtoeslag gaat voor veel ouders flink omlaag. De alternatieven als oppas en gastouder kunnen goedkoper zijn.


De kosten voor de kinderopvang zijn voor veel ouders een flinke aderlating. Met name voor bovenmodale inkomens zijn de kosten vanaf januari flink gestegen. Wie meer verdient dan € 118.000 krijgt over het eerste kind zelfs helemaal geen kinderopvangtoeslag meer. Moet je die dure crèche vaarwel zeggen en op zoek naar alternatieven voor het kinderdagverblijf?

Gastouder

Een optie is de gastouder. Volgens een rekentool op de website van het bureau 4Kids , dat bemiddelt voor heel Nederland, kan een gezin met een inkomen van € 70.000 en twee kinderen op een kinderdagverblijf meer dan vierduizend euro besparen op de oppas. De besparing voor eenzelfde gezin met een inkomen van € 50.000 is volgens deze berekeningen € 3.300.

Hoe kan dat? Een groot verschil is dat je met de gastouder het daadwerkelijke aantal gemaakte uren afrekent. Bij het kinderdagverblijf of de Buitenschoolse Opvang (BSO) rekenen ze met het aantal uren dat de opvang open is en dat is vaak tien of zelfs elf uur per dag. Als je maar acht uur op een dag opvang nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je het zo kunt regelen dat je kind laat begint en vroeg weggaat, dan scheelt dat toch al dagelijks twee uur.

Een andere kostenbesparende factor is dat veel gastouders vaak niet veel boven het maximum vergoede tarief voor de kinderopvangtoeslag van € 5,17 zitten. Kinderdagverblijven rekenen vaak behoorlijk meer voor een uur opvang dan de maximum vergoeding van € 6,46. Het komt doordat de € 6,46 voor een kinderdagverblijf vaak niet kostendekkend is en het dus een hogere prijs moeten rekenen. Dat is flink in jouw nadeel, omdat het voor jou betekent dat je over dat verschil geen toeslag ontvangt.

Dagverblijven rekenen vaak behoorlijk meer voor een uur opvang dan de maximum vergoeding van € 6,46

Oppas zonder toeslag

Kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag omdat je te veel verdient? Of geen zin in alle administratieve rompslomp rondom de toeslag? Dan zijn er ook nog andere alternatieven, bijvoorbeeld de oppas aan huis. Die valt onder de Regeling Dienstverlening aan Huis. Die houdt in dat opdrachtgevers bij minder dan drie dagen werk geen premies en belastingen hoeven af te dragen. De oppas is hiervoor dan zelf verantwoordelijk.

Het betekent wel dat je de oppas het minimumloon à € 9,42 (per 1 januari 2013) moet betalen. Een oppas aan huis zou vooral een aantrekkelijk alternatief kunnen zijn voor de buitenschoolse opvang, zeker als je meerdere kinderen hebt op te vangen én niet zo heel veel kinderopvangtoeslag krijgt.

Opvang of oppas

Een groot nadeel van een individuele oppas is natuurlijk dat wanneer deze ziek is, of op vakantie, zij (of in sommige gevallen: hij) geen vervanging regelt en de crèche of BSO natuurlijk wel. Een ander nadeel is dat de zoektocht naar een goede oppas -zeker nu heel veel ouders hun kind van BSO of crèche halen- nog moeilijker is geworden.

De een past op dinsdag op, de andere op woensdag. Scheelt toch weer een dag crèche of buitenschoolse opvang

Zelf regelen

Veel ouders lossen hun kinderopvangprobleem op met opa en oma. Nog steeds is het mogelijk om opa en oma in te schakelen als gastouder. Ze moeten daarvoor dan een korte opleiding volgen op mbo-niveau 2. Een andere eis is dat het huis veilig is gemaakt met bijvoorbeeld traphekjes en stopcontactbeveiligers. Gastouderbureau Via Viela biedt een dergelijke opleiding ook aan.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk de opvang uitwisselen met buren of klasgenootjes. De een past op dinsdag op, de andere op woensdag. Scheelt toch weer een dag crèche of buitenschoolse opvang.

Kijk op hier en hier als je meer wilt weten of wilt weten hoeveel toeslag jij kunt ontvangen.


De kosten voor de kinderopvang zijn vanaf 1 januari 2012 flink gestegen. Moet je die dure crèche vaarwel zeggen en op zoek naar een alternatief? Gewoon over geld zet de mogelijkheden op een rij.


Tags
google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo