Schuldeisers moeten soms afblijven van vakantiegeld Rechterlijke uitspraak bepaalt

Vakantiegeld
cash
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
376 keer bekeken

Schuldeisers mogen niet meer altijd beslag leggen op vakantiegeld. Dat heeft de Hoge Raad onlangs beslist.


Dat is opmerkelijk, want normaal gesproken geldt dat er alleen geen beslag gelegd mag worden op het inkomen dat absoluut noodzakelijk is voor dagelijks levensonderhoud. Dit heet ook wel de ‘beslagvrije voet’. Vaak staat dit bedrag gelijk aan 90% van de bijstandsnorm. Je houdt dus altijd voldoende geld over voor basisbehoeften, zoals eten en drinken.

Handen af van vakantiegeld

Op het inkomen dat je ontvangt bóven die beslagvrije voet mogen schuldeisers dus wel beslag leggen. Voorheen viel vakantiegeld hier standaard ook onder. Nu geldt in sommige gevallen dat schuldeisers ook van vakantiegeld moeten afblijven.

Hoe zit het?

Is jouw inkomen hoger dan de beslagvrije voet maar komt dit alleen door de uitbetaling van het vakantiegeld? Dan is beslaglegging niet of slechts gedeeltelijk mogelijk. De Hoge Raad ziet vakantiegeld namelijk als een opgebouwd deel van jouw maandinkomen. Let wel: je inkomen moet in alle andere maanden wel onder de beslagvrije voet zijn gebleven.

Waarom deze uitspraak?

Deurwaarders, werkgevers en uitkeringsinstanties wisten niet altijd hoe zij moesten handelen in dit soort zaken. De Hoge Raad heeft hier nu een einde aan gemaakt.