Regulier en particulier onderwijs De kosten naast elkaar

Studiekosten
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1859 keer bekeken

Dit artikel is verouderd. Het is mogelijk dat de genoemde bedragen inmiddels zijn veranderd. Houd hier svp rekening mee.

In Nederland kun je grofweg kiezen uit twee soorten opleidingen: regulier (betaald door de overheid) of particulier (zonder subsidie van de overheid). Vaak zijn particuliere opleidingen duurder. Maar hoeveel? Enkele voorbeelden.


1. Hbo-opleiding pabo

Stel, je wilt leraar worden op de basisschool. Je kunt pabo onder meer volgen op Hogeschool Utrecht en Leidse Onderwijsinstellingen (LOI). Je gaat voor een voltijdopleiding van vier jaar op hbo-niveau.

Hogeschool Utrecht

Dit is een reguliere school. Je betaalt een wettelijk vastgesteld bedrag aan collegegeld. Voor het jaar 2012-2013 betaal je 1.771 euro per jaar.

Bij een voltijdopleiding van 4 jaar komt dat neer op 7.084 euro.

Dit bedrag is exclusief kosten voor aanvullend studiemateriaal zoals boeken.

LOI

Dit is een particuliere school. Je kunt de pabo-opleiding klassikaal volgen. Dan betaal je per maand 155 euro collegegeld.

Bij een voltijdopleiding van 4 jaar komt neer op 48 maanden x 155 euro = 7.440 euro.

Dit bedrag is exclusief kosten voor aanvullend studiemateriaal zoals boeken.

Bij een particuliere school betaal je in dit geval dus zo’n 350 euro meer dan bij een reguliere opleiding.

2. Mbo-opleiding bedrijfsadministratief medewerker (Niveau 2)

Je wilt administratief medewerker worden. Je kunt kiezen voor onder meer het Rijn IJssel in Arnhem en NCOI (particulier). Je kiest voor de Beroepsopleidende leerweg (BOL).

Rijn IJssel

Dit is een reguliere school. Je betaalt collegegeld dat wettelijk is vastgesteld. Voor het jaar 2012-2013 betaal je 1.065 euro per jaar. De opleiding duurt 2 jaar.

Je komt dus uit op een bedrag van 2.130 euro, exclusief kosten voor studiemateriaal.

NCOI

Dezelfde opleiding kun je ook aan het NCOI volgen. Je kiest voor de dagopleiding. Die duurt zo’n 6-12 maanden (afhankelijk van je eigen tempo). Je betaalt de volgende bedragen:

Inschrijfgeld: 150 euro
Cursusgeld: 1.590 euro in één keer of in termijnen 3 x 572 euro = 1.716 euro
Examenkosten: 185 euro (schriftelijk examen)
250 euro (mondeling examen)
Praktijkprogramma: 500 euro
Diplomering: 250 euro

We gaan ervan uit dat je het cursusgeld in één keer betaalt. Dan betaal je in totaal 2.925 euro, exclusief kosten voor studiemateriaal.

In dit geval betaal je bij een particuliere school dus bijna 800 euro meer dan voor een reguliere opleiding. Als je ervoor kiest om bij het NCOI in termijnen te betalen is dit verschil iets groter. Bij het NCOI is de opleiding een jaar korter. Je hebt eerder je diploma.


In Nederland kun je kiezen voor particuliere scholen (zonder subsidie van de overheid) of reguliere scholen (betaald door de overheid). Voor een particuliere opleiding betaal je doorgaans iets meer collegegeld. Lenen kan helpen bij je keuze. Welke lening past jou?


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo