Pensioen3Daagse: heb jíj het goed voor elkaar?

Bewust over pensioen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
498 keer bekeken

Let op

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is goed mogelijk dat de informatie inhoudelijk niet meer klopt. Houd hier svp rekening mee.

Gisteren opende Koningin Máxima in het distributiecentrum van de HEMA in Utrecht de Pensioen3Daagse. Het evenement is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Het doel: Nederlanders bewuster maken van pensioen, nu én later.


Voor veel Nederlanders is pensioen namelijk nog altijd een ‘black box’. Slechts 10% van de Nederlanders verdiept zicht regelmatig in zijn of haar pensioensituatie. Ruim 25% doet dat nooit. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken .

Pensioen = altijd actueel

Het thema van de Pensioen3Daagse is dit jaar dan ook ‘heb jij het goed voor elkaar?’ Joost de Bree van Wijzer in geldzaken licht toe: “We willen mensen er bewust van maken dat pensioen áltijd actueel is, niet alleen op het moment dat je met pensioen gaat. Je pensioen speelt ook een rol bij bepaalde life events die eerder in je leven plaatsvinden, zoals samenwonen, trouwen, scheiden, een nieuwe baan. Het kan allemaal van invloed zijn op je pensioen. Zorg dat je het altijd goed geregeld hebt. Niet alleen voor jezelf trouwens, óók voor je nabestaanden.”

Zorg dat je alles goed geregeld hebt, óók voor je nabestaanden

Rondvaart op de pensioenboot

Tijdens de Pensioen3Daagse vinden er door het hele land acties plaats. Joost: “Er gebeurt van alles. Pensioenuitvoerders organiseren pensioenlunches en workshops voor bedrijven. In Utrecht kun je een rondvaart maken op de pensioenboot. Je kunt er terecht voor vragen, en aan de hand van de historie van de binnenstad worden telkens linkjes gelegd met pensioen. Ook is er het pensioencabaret, er worden gastlessen gegeven aan studenten en ga zo maar door.”

Tips

Joost heeft ook nog wel een aantal tips voor consumenten rondom pensioen. Hij vertelt: “Kijk regelmatig naar de gevolgen voor je pensioen als er iets in je leven verandert. Als je gaat trouwen, of als je een nieuwe baan krijgt bijvoorbeeld. Kom je er niet uit of heb je vragen? Schroom dan niet en vraag het aan een pensioenadviseur of je eigen pensioenuitvoerder.”

Enkele highlights uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken

  • Minder dan de helft van de Nederlanders is zich bewust van de gevolgen van een scheiding voor hun pensioen
  • 28% van de woningeigenaren heeft nog nooit nagedacht over de woonlasten ná pensionering
  • slechts een kwart van de mensen weet goed wat nabestaandenpensioen is

*Bron Wijzeringeldzaken.nl