Pas op voor in-apps! Smartphonespelletje kan in de papieren lopen

CREDITCARD
773 keer bekeken

Even een spelletje doen op iPhone of tablet lijkt onschuldig. Maar in kinderhandjes kan dat leuke gratis spel een geldverslinder worden.


'Mama, mag ik een spelletje doen op je iPhone?' Het is een verzoek dat grote gevolgen kan hebben voor je bankrekening. Makers van games vragen maar een keer het wachtwoord voor de aankoop van uitbreidingen en daarna gaat de teller ongemerkt lopen, constateerden de Consumentenbond en Mijnkindonline.nl . Kinderen hebben zo niet door dat ze iets aan het kopen zijn.

Geen wachtwoord

Beide organisaties trokken onlangs aan de bel over deze zogenaamde in-apps, gratis spelletjes waarbij de uitbreidingen en aanvullingen wel geld kosten, maar waarvoor bij aanschaf dus geen wachtwoord nodig is. Er is een geval bekend waarbij een meisje voor € 1.800 had uitgegeven op de creditcard van haar ouders bij het doen van spelletjes op een smartphone. In dit specifieke geval is het bedrag wel vergoed, omdat het zo extreem hoog was. Volgens Mijnkindonline is het bij kleinere bedragen moeilijker aan te tonen of het niet de bedoeling was dat de uitbreidingen werden gekocht.

Zet uit

De Consumentenbond pleit dan ook voor een limiet op het aankopen van spelletjes. Een maatregel die je nu al kunt nemen, is in de app- of playstore je account 'uit' te zetten op het moment dat je de telefoon of tablet aan je kind geeft.


Met zogenaamde in-apps kunnen kinderen ongemerkt veel geld besteden in de app- of playstore van je tablet of mobiele telefoon.