Nooit meer muntjes Parkeren met een parkeerapp

parkeerapp
door Peter Rademaker
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
345 keer bekeken

Heb je na eindeloos rondjes rijden eindelijk een parkeerplekje gevonden, blijkt de parkeerautomaat geen muntjes te accepteren. Of geen PIN. Of alleen creditcard. Of je hebt je portemonnee op de keukentafel laten liggen! Met een parkeerapp is die ellende voorbij.


Het zal niet lang meer duren, of de tijd van muntjes in de automaat is verleden tijd. In steeds meer gemeenten kun je op andere manieren je parkeerkosten betalen. Voor smartphones zijn al enige tijd verschillende parkeerapps verkrijgbaar waarmee je met een druk op de knop betaalt. Ben je een beetje verstrooid? Dankzij de GPS-functie in diverse parkeerapps vind je je auto weer terug. Sommige parkeerapps geven zelfs advies over voordelige parkeerplaatsen in de buurt. Handig! Maar ook altijd verstandig?

Niet in iedere gemeente

Voordat je de parkeerapp gebruikt, moet je je registreren bij een aanbieder. Deze incasseert de parkeerkosten aan het einde van de maand via een incasso van je bankrekening of creditcard. Maar let op: niet alle aanbieders hebben met dezelfde gemeenten dezelfde afspraken gemaakt. Kijk dus goed of jouw aanbieder ‘werkt’ in de gemeente waarin jij de app het meest wilt gaan gebruiken.

Overal parkeren?

In heel veel steden kun je ‘mobiel parkeren’, maar niet overal en niet op iedere plek. Zo heb je in sommige steden een extra autoruitsticker nodig om aan te geven dat je gebruik maakt van een parkeerapp. Je kunt ook niet in iedere parkeergarage terecht met een parkeerapp. Zo kun je met Yellowbrick betalen bij parkeergarages van Q-Park en op Schiphol, met andere parkeerapps (nog) niet. Daar staat tegenover dat Yellowbrick € 10,00 aanmeldingskosten rekent en Parkmobile (door het TV-programma Kassa als beste getest) slechts € 1,00.

Niet altijd goedkoper

Met een parkeerapp kun je je aanmelden als je arriveert en weer afmelden als je vertrekt. In principe betaal je dus de tijd die je daadwerkelijk parkeert (overigens bepaalt de gemeente de parkeertarieven en niet de aanbieder). Handig, want hoe vaak komt het niet voor dat je eerder terugkomt (en dus teveel hebt betaald)? Of dat je een boete achter je voorruit vindt omdat je te laat bent? Maar let op: je betaalt de aanbieder óók en er zijn bovendien verschillen tussen de aanbieders in registratie-, transactie- en abonnementskosten.

Parkeerapp iets voor jou?

Weeg het gemak van een parkeerapp af tegen de verwachte kosten. Als je vrijwel altijd op dezelfde plek parkeert, je weet hoe je daar kunt betalen en je weet precies hoelang je parkeert, dan is de vraag of een parkeerapp voor jou wel zinvol is. Als je niet heel vaak parkeert maar wel op verschillende plaatsen, is een abonnement voor jou niet interessant. Meer weten over parkeerapps? De Consumentenbond biedt je een handig overzicht en de test van TV-programma Kassa vind je hier .


Er is een aantal goede parkeerapps voor je smartphone op de markt waarmee je in steeds meer gemeentes je parkeerkosten kunt afrekenen. Maar: weeg de kosten goed af tegen de verwachte opbrengsten.