Nibud: bijstandsgezinnen komen maandelijks geld te kort Wordt het eten of een nieuwe winterjas?

Bijstand
geen geld
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2433 keer bekeken

Wordt het een goed gevuld bord eten of toch een nieuwe winterjas voor de kinderen? Gezinnen in de bijstand staan regelmatig voor de keuze. Zij komen maandelijks geld tekort voor noodzakelijke uitgaven, waaronder eten en kleding. Dat blijkt uit berekeningen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) in 2014.


Het Nibud berekent elk jaar de bestedingsmogelijkheden voor verschillende inkomens. Zo kan het instituut gericht adviseren over slimme uitgaven of bespaartips geven. Bij de berekeningen voor bijstandsgerechtigden gaat het Nibud uit van minimale kosten voor wonen, eten en verzorging.

Besparen op eten

Het Nibud stelt dat een gezin met twee kinderen maandelijks 50 euro te weinig heeft om goed rond te kunnen komen. Een gezin met drie kinderen komt zelfs 150 euro tekort. Na het betalen van de vaste lasten zoals de huur en zorgverzekering, zullen deze gezinnen waarschijnlijk fors moeten besparen op eten, kleding en inboedel.

Geen geld voor uitjes

Geld voor uitjes, sport of cadeautjes zijn in de berekeningen nog niet eens meegenomen. Vorig jaar stelde het Nibud al dat een gezin in de bijstand nauwelijks geld overhoudt voor zulke sociale activiteiten. Lees daar hier meer over .

Inkomsten en uitgaven bijstandsgerechtigden

Hieronder vind je de inkomsten van een bijstandsgezin met twee kinderen (van 6 en 14 jaar) tegenover de werkelijke uitgaven.

Bedrag (netto per maand)

Inkomsten 1.809 euro incl. zorg-, huur- en vakantietoeslag, kindgebonden budget en kinderbijslag
Uitgaven huur, gas, water, licht, verzekeringen, tv, telefoon, internet
Vaste lasten 787 euro
Reserveringsuitgaven 396 euro
Huishouden 676 euro voeding, schoonmaak, verzorging, ov en fiets
Totaal inkomsten 1.809 euro
Totaal uitgaven 1.859 euro
Totaal tekort 50 euro

* Bron: Nibud

Je ziet, de maandelijkse uitgaven van een gezin met twee kinderen liggen hoger dan wat je binnenkrijgt op bijstandsniveau.

Oproep: deel je ervaringen

Ben jij bijstandsgerechtigde en kom je maandelijks geld tekort, of houd je juist wel voldoende over? Deel je ervaringen onder dit artikel of mail jouw verhaal naar de redactie .


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo