Lisanne: “De babykosten sluipen er ongemerkt in” Hoeveel kost een kleintje? De kostenposten op een rij

Babykosten op een rij
baby
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
844 keer bekeken

Als je een kindje krijgt komt er financieel gezien veel op je af. Een nieuwe kinderkamer, kinderwagen en kleertjes… Hoeveel ben je grofweg kwijt aan je baby? Lisanne (29) beviel in mei van haar zoontje Lars. Ze vertelt wat het haar heeft gekost.


Lisanne: “Ik heb alle spullen gespreid gekocht. Zo heb ik al vóórdat ik zwanger was samen met mijn man een bedje op de kop getikt. We waren in de Ikea en zagen toevallig een afgeprijsd bedje staan in de koopjeshoek. Omdat we wisten dat we wel kinderen wilden, hebben we die alvast gekocht voor 100 euro.”

Kleertjes inslaan

“Toen ik zwanger was vond ik het leuk om alvast kleertjes in te slaan. Ik heb hier ongeveer 200 euro aan uitgegeven. We hebben ook veel cadeau gekregen van vrienden en familie, dat scheelt. Op dit moment vallen de kosten voor kleding dus mee. Maar Lars groeit snel dus je moet wel telkens nieuwe kleding kopen. Op dit moment draagt hij maat 50-56. Ik betaal ongeveer 15 euro voor een broekje.”

We hebben voor 30 euro aan extra prematuurkleding gekocht

Extra prematuurkleding kopen

“Lars is 6 weken te vroeg geboren, ik had dus wel kleding ingeslagen maar dat was allemaal nog te groot! Toen hij uit de couveuse mocht hebben we dus nog wat nieuwe prematuurkleding aangeschaft. Rompertjes, een broekje en truitje. In totaal zo’n 35 euro. Ook had hij speciale voeding nodig zodat hij sneller zou groeien. Hier hebben we 50 euro voor betaald.”

Bevallen in het ziekenhuis

“Ik ben in het ziekenhuis bevallen en onder normale omstandigheden zou ons dat 200 euro gekost hebben. Maar omdat ik een medische indicatie had werd het vergoed. Het ligt aan je dekking in de zorgverzekering hoeveel wordt vergoed.”

Tweedehands kinderwagen

“De kinderwagen hebben we tweedehands gekocht. Een degelijke kinderwagen die ook te gebruiken is als Maxi-Cosi en je kunt ‘m ombouwen als buggy, handig voor als Lars wat groter wordt. De nieuwprijs is al snel 1.200 euro. De persoon van wie we hem kochten vroeg er 500 euro voor. Gelukkig is mijn man goed in onderhandelen, dus we hebben er uiteindelijk maar 300 euro voor betaald.”

De kinderkamer was de grootste investering

Grote investering

“De kinderkamer was onze grootste investering. Voor de commode inclusief kast hebben we 858 euro betaald. De box kregen we er gratis bij. We hebben voor 70 euro aan gordijnen (kant en klaar) en rolgordijnen gekocht en zo’n 40 euro aan lampjes. Voor het badje, kruiken, beddengoed en verzorgingsproducten schat ik dat we nu zo’n 200 euro hebben uitgegeven. Voor de babyfoon betaalden we 30 euro.”

Voeding en luiers

“Voor voeding ben ik nog niet zoveel kwijt. Ik gaf tot voor kort borstvoeding en dat is gratis. Sinds twee weken geef ik deels kunstvoeding. Op dit moment doe ik met een pak van 9 euro zo’n 2 weken. Maar dat wordt natuurlijk steeds meer. Wat betreft luiers is het lastig te zeggen hoeveel ik uitgeef. Ik koop ze namelijk altijd in de aanbieding. Ik doe nu met een 3-pack van 30 euro zo’n 2 weken.”

Als je alle kosten op een rij zet zie je pas om hoeveel geld het gaat
 

Meer uitgegeven dan verwacht

“Omdat ik alle kosten verdeeld heb is het me nooit zo opgevallen hoeveel ik heb uitgegeven. Het sluipt er een beetje in. Nu ik alles zo naast elkaar zet zie je pas om hoeveel geld het gaat. En er komt natuurlijk nog meer aan. Zo zijn we ons nu aan het oriënteren op een gastouder, maar hebben daar nog geen ei over gelegd. Binnenkort krijgen we trouwens ook wat geld binnen, de kinderbijslag. Dat hebben we net pas aangevraagd. Hoeveel dat in ons geval is, weet ik dus nog niet.”

Tip: check de aanbiedingen

“Mijn tip? Luiers zijn áltijd wel ergens in de aanbieding. De ene week bij Kruidvat, dan weer in de supermarkt, dan weer bij de DA. Het is de moeite om daar goed op te letten. Verder: koop niet de allerduurste merkkleding voor je kleintje. Want ze groeien er waanzinnig snel uit. Zonde! Bij de Zeeman heb je ook heel leuke én voordelige kleding. En kijk ook eens op Marktplaats. Want voor alles geldt: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt!”

De kostenposten van Lisanne op een rij

1. Vaste kosten

Kostenpost

Kosten

Voeding (per 2 weken) 9 euro
Luiers (per 2 weken) 30 euro
Prematuurvoeding 50 euro
Kleding (rompertjes, broeken, shirtjes) 235 euro
Commode + kast + box 858 euro
Kinderkamer rest (lampjes, gordijnen) 110 euro
Kinderwagen (tweedehands) 300 euro
Wieg / bedje 100 euro
Speelgoed 200 euro
Kolfset + bewaarbakjes 167 euro
Babyfoon 30 euro
Badje, kruiken, beddengoed, verzorgingsproducten 200 euro

Totaal

2.298 euro

2. Optionele kostenposten

Kostenpost

Kosten

Zwangerschapsgym (9 lessen) 100 euro
Luiertas/verzorgingstas 'to go' 80 euro

Totaal

180 euro