Liever krap leven dan rood staan? (deel 3) Zo denken 5 generaties Nederlanders daarover!

Roodstaan
dertiger
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
866 keer bekeken

Over geld wordt vaak moeilijk gedaan. Maak je wel de juiste keuzes? Leef je bijvoorbeeld aan het eind van de maand heel zuinig of sta je liever een tijdje rood? We leggen vijf gelddilemma’s voor aan vijf generaties. Deze keer het woord aan dertiger Chantal (39).


Chantal is moeder van drie kinderen, werkt parttime en woont samen met haar partner in een dorp in Zeeland.

Dilemma 1: Liever krap leven dan rood staan?

Chantal: “Liever krap leven, maar dat is niet altijd realistisch. We hebben onlangs ons huis verbouwd. Er is een nieuwe keuken geïnstalleerd, we hebben alle kozijnen vervangen en de woonkamer is opnieuw geverfd. Bij elkaar een flinke kostenpost. Omdat we veel in eigen beheer hebben gedaan, duurde het even, maar waren de kosten ook beter beheersbaar. Soms stonden we even een maandje meer rood, omdat een verbouwing ook onvoorziene kosten meebrengt. Voor zulke zaken vind ik roodstaan o.k. Maar structureel… nee, dan kies ik veel liever voor krap leven. Je kunt niet groter leven dan je portemonnee aangeeft.”

Dilemma 2: Bij een nieuwe aankoop altijd pingelen of het volledige bedrag betalen?

Zo weet ik dat ik bij de lokale verfboer altijd om 10% korting kan vragen.

“Ik weet dat je stom bent als je niet pingelt, maar het blijft voor mij een drempel. Gek eigenlijk, want je bent een dief van je eigen portemonnee. Als ik sterker in mijn schoenen zou staan, zou dat me zeker geld opleveren. Af en toe vraag ik wel om voordeel bij een winkel hoor. Zo weet ik dat ik bij de lokale verfboer altijd om 10% korting kan vragen. Dit is een afspraak die ooit is gemaakt met de vader van mijn partner. En ja, daar surf ik graag op mee. Als ik weet dat zulke afspraken er zijn en de kans van slagen groot is, dan pingel ik er wat af!”

Dilemma 3: Een auto op afbetaling of doorsparen tot je genoeg geld hebt?

“Sparen tot ik genoeg heb. Absoluut! Ik rijd nu in een fijne auto, maar ik ben toch al begonnen met sparen voor een nieuwe. Mocht mijn auto straks ineens kapot gaan, dan heb ik altijd spaargeld achter de hand voor een nieuwe.”

Dilemma 4: Liever een groot, maar duur huis of een kleine woning en maandelijks geld over?

“Ik woon liever klein en heb veel plezier met mijn gezin, dan dat ik krap moet leven in een duur huis. Home is where the heart is, toch?”

Ik ga er binnenkort toch maar eens voor zitten om te checken wat voor mij het meeste voordeel oplevert.

Dilemma 5: Huidige leningen laten doorlopen of jaarlijks uitpluizen of je kunt overstappen?

“Het is dat ik het zo’n gedoe vind om alles jaarlijks uit te pluizen, maar ik weet dat ik een dief van mijn eigen portemonnee ben. Ik heb bijvoorbeeld verzekeringen die ik vroeger heb afgesloten stilzwijgend door laten lopen. Ik ga er binnenkort toch maar eens voor zitten om te checken wat voor mij het meeste voordeel oplevert. Alle beetjes helpen immers en besparen geeft een goed gevoel.”


Over geld wordt vaak moeilijk gedaan. Maak je wel de juiste keuzes? Gewoonovergeld legt vijf gelddilemma’s aan vijf generaties voor.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo