Kom via crowdfunding van je schulden af

Nieuws
crowdfunding
door Peter Rademaker
30623 keer bekeken

Het aantal Nederlanders dat zwaar in de problemen komt door schulden, neemt nog altijd toe. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Een nieuw redmiddel lijkt gevonden: via crowdfunding proberen steeds meer mensen geld op te halen.


Crowdfundingplatforms krijgen wekelijks vele aanvragen van wanhopige schuldenaren. Op de website projectgeld.nl staan bijvoorbeeld diverse verhalen onder het kopje ‘persoonlijke crisis’. Zo vraagt een oorlogsveteraan met PTTS om een bijdrage om drie grote schuldeisers af te kunnen betalen. Hoe zorg je dat je oproep geld gaat opleveren?

Tegenprestatie

Vaak biedt een schuldenaar een tegenprestatie in ruil voor het afbetalen van een klein gedeelte van de schuld. Meestal zijn dit tegenprestaties die hij of zij zelf kan vervullen, zoals schoonmaakwerkzaamheden of het repareren van kleine dingen in huis. Ook is het slim om je netwerk in te schakelen voor hulp. Schuldenaren die een dagje met een personal shopper of loopbaanadvies aanbieden halen sneller geld op.

Schulden aflossen tegen betere voorwaarden

Ook bestaan er crowdfundingsites waarbij mensen zich kunnen melden die hopen dat hun schuld wordt overgenomen door een groep investeerders. Geldvoorelkaar.nl is daar een van. Het voordeel ten opzichte van een lening bij een bank is dat je betere voorwaarden kunt afspreken.

Een bank staat namelijk niet te springen om een schuld te herfinancieren. Via crowdfunding kun je de menselijke kant van je verhaal laten zien en daardoor bij investeerders vragen om een lager rentetarief. Je bepaalt zelf welk rentepercentage je bereid bent om te betalen op de financiering die je aanvraagt. Maar let op: het moet voor een investeerder wel interessant blijven om geld in jouw aanvraag te steken, dus een te laag bod wordt nauwelijks geaccepteerd.

De meeste schuldenaren vragen daarom op de site geldvoorelkaar.nl een rentepercentage van 7% in ruil voor de investering. Dat is een heel reëel bod, omdat je al je losse schulden kunt combineren tot één totale schuld bij één schuldeiser. Je hebt niet langer last van diverse hoge rentes en bijkomende kosten van je schuldeisers en betaalt de schuld uiteindelijk af tegen een voordeliger rentetarief. Een rentetarief van een minilening bedraagt namelijk al gauw tien procent.

Kortom…

Acceptatie van een leningaanvraag en het rentepercentage zijn aanzienlijk milder op een crowdfundingplatform. Het is zeker het proberen waard om je verhaal op internet te plaatsen. Wees ervan bewust dat de crowdfundingplatforms wekelijks tientallen aanvragen krijgen. Zorg daarom voor een heldere opbouw van je verhaal en je inkomen in de oproep.


Om uit de rode cijfers te komen proberen steeds meer mensen geld op te halen via crowdfunding.