Kinderalimentatie 2015: ouder krijgt niks meer terug Wat vind jij daarvan?

Alimentatie
kinderalimentatie
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
650 keer bekeken

Ouders die alimentatie betalen kunnen vanaf 1 januari 2015 een deel van de betaalde alimentatie niet meer aan de belasting terugvragen. Dit kan meer dan 100 euro per kwartaal schelen.


Ouders die gescheiden zijn en kinderalimentatie betalen, ontvangen geen kinderbijslag. Een deel van de betaalde alimentatie kon de afgelopen drie jaar wel fiscaal worden afgetrokken. Dit is vanaf 1 januari niet meer mogelijk.

Wie bijvoorbeeld in 2014 meer dan € 410 per kwartaal betaalde, kreeg – afhankelijk van de hoogte van de belastingschijf waar het inkomen van de niet-verzorgende ouder in viel – ongeveer een derde van het kwartaal terug. Voor velen was dit een leuk extraatje.

Wat betekent dit voor de verzorgende ouder?

Voor de ouder die kinderalimentatie ontvangt, heeft dit geen gevolgen. Kinderalimentatie is namelijk niet belast volgens de inkomensbelasting. De betalende ouder zal het wel gaan merken. Hij of zij krijgt het bovengenoemde deel niet meer terug.

Alleenstaande ouders

Ook alleenstaande ouders met lage inkomens zullen door het verdwijnen van deze aftrekpost worden getroffen. Zij kunnen echter wel aanspraak maken op een verhoging van het kindgebonden budget met de zogenoemde ‘ouderkop’. Dit extraatje bedraagt maximaal 3.050 euro per jaar.

Wat vind jij daarvan?

Door landelijke bezuinigingen komt de aftrekpost voor kinderalimentatie dus per 1 januari te vervallen. Dat betekent dat de betalende ouder te maken krijgt met een lastenverzwaring. Wat vind jij daarvan? Laat een reactie achter onder dit artikel.


Ouders die alimentatie betalen kunnen vanaf 1 januari 2015 een deel van de betaalde alimentatie niet meer aan de belasting terugvragen. Wat vind jij daarvan? Geef je reactie onder dit artikel.