Janneke: “Ik verhuur mijn woning via de Leegstandwet” Vergunning loopt bijna af, wat nu?!

woning verhuur
huur
door Michel Groenveld
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
869 keer bekeken

Het is bijna niet meer in te denken. Een nieuwe woning kopen, terwijl je huidige/oude woning nog niet is verkocht. Toch was het een aantal jaren geleden nog vrij gebruikelijk. Ook Janneke en Bart zijn dit risico aangegaan, met als gevolg dat ze nu al ruim vier jaar te maken hebben met dubbele woonlasten. Zij vertellen openhartig over hun situatie.


“In 2008 zijn wij getrouwd en hebben we een starterswoning gekocht. Ruim twee jaar later kregen we gezinsuitbreiding. We groeiden dus letterlijk uit ons huis. Onze woning is te koop gezet in 2011 en we hebben eveneens in dat jaar een woning gekocht met verschillende slaapkamers. Helaas zitten we anno 2015 nog steeds met dubbele hypotheeklasten, omdat we ons ‘oude’ huis maar niet verkocht krijgen.”

We hebben al jaren te maken met dubbele woonlasten.

Verhuur volgens de Leegstandwet

Er was een goede regeling getroffen voor mensen die te maken hebben met dubbele woonlasten. De Leegstandwet. Het komt er in het kort op neer dat je je nog niet verkochte huis, onder aantrekkelijke voorwaarden kunt verhuren. Om de (dubbele) schuldenlast toch te kunnen betalen. Dit mag voor een periode van maximaal vijf jaar.

Huurperiode bijna voorbij

Gelukkig hebben Janneke en Bart een goede, betrouwbare huurder gevonden die al jaren in hun ‘oude’ huis woont. Dit verloopt allemaal voorspoedig. Het enige (aankomende) probleem is dat de maximale verhuurperiode van vijf jaar bijna verstreken is. Hierna mogen zij de woning niet meer op deze manier verhuren.

Huurprijs

Janneke vertelt: “Omdat je je ‘oude’ huis wil/moet verhuren, vraag je niet te veel. Anders is je huurder misschien zo weg.” Bart vult aan: “Je kan echter ook niet te weinig vragen omdat je hiervan de extra lasten niet kunt dragen.” Janneke en Bart hebben ervoor gekozen om alleen het maandelijkse bedrag dat ze kwijt zijn aan de hypotheek, als maandelijks huurbedrag te vragen. Alle overige kosten zoals verzekeringen, belastingen, onderhoud etc. betalen ze uit eigen zak.

Het  huurbedrag dekt helaas niet alle kosten.

Hypotheekrenteaftrek

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je -ondanks de huurinkomsten- nog altijd te maken met hoge kosten. De hypotheekrenteaftrek mag je slechts op één woning laten toepassen (als je de andere verhuurt). Het volledige bruto maandbedrag van de hypotheek van je ‘oude’ huis, komt dan ook voor eigen rekening. Bart en Janneke krijgen dan wel een bedrag van de huurder, maar dit dekt de volledige kosten bij lange na niet.

Alles dubbel

Voor veel zaken worden dubbele rekeningen gepresenteerd. Denk hierbij onder andere aan de WOZ-waarde van twee woningen en andere belastingen. “De gemeentelijke belastingen van onze ‘oude’ woning bedragen 600 euro per jaar, terwijl we hier niet eens wonen.” Maar ook verzekeringen voor bijvoorbeeld opstal en schade krijgen zij in tweevoud.

De premie is verdubbeld omdat we het huis verhuren.

Premieverhoging

De premies van enkele verzekeringen voor hun ‘oude’ woning zijn zelfs verhoogd, omdat het huis wordt verhuurd. De verzekeraar vindt dit een groter risico, dus de maandelijkse premie is hoger dan toen zij er zelf nog woonden. “We betaalden 10 euro per maand voor de opstal- en schadeverzekering. Sinds de huurder in ons huis woont is de maandelijkse premie verdubbeld naar 20 euro. Dit is 120 euro extra op jaarbasis.”

Onderhoud

De dubbele kosten gaan dus veel verder dan alleen de hypotheekaflossing. Ten slotte ben je ook nog verantwoordelijk voor het onderhoud van twee woningen. “Binnenkort is de verhuurde woning weer toe aan het volledige buitenschilderwerk. Deze kosten zijn voor onze rekening. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, ben je veel extra geld per maand kwijt aan deze ‘dubbele’ kosten.”

De hypotheek-
verstrekker gaf ons drie opties.

Toekomst

op korte termijn verloopt de vergunning en mogen Janneke en Bart hun huis niet meer verhuren. Ze zijn in gesprek geweest met hun hypotheekverstrekker om de scenario’s op een rijtje te zetten. Janneke en Bart vertellen welke drie opties de hypotheekverstrekker hen gaf:

  • “Wij moeten op zoek naar een andere hypotheekverstrekker om de restschuld, die overblijft na de verkoop van onze ‘oude’ woning, te financieren. Gekeken naar de huidige waarde van het huis en ons hypotheekbedrag, houdt dit een restschuld in van 40.000 euro.”
  • “We kunnen onze ‘nieuwe’ woning verkopen en weer in ons ‘oude’ huis wonen. Dit is wat ons betreft geen optie, omdat we inmiddels twee kinderen hebben. In de woning hadden we destijds al te maken met ruimtegebrek, dat zal met twee kinderen alleen maar erger worden.”
  • “Als laatste optie wordt gezegd dat we de dubbele hypotheeklasten maar moeten accepteren. Onze maandlonen blijven gelijk, we moeten alleen twee keer een hypotheekbedrag en alle extra kosten ‘ophoesten’. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”

Conclusie

Het is wat Janneke en Bart betreft kiezen uit drie niet gunstige mogelijkheden. Ze zijn er dan ook nog niet over uit hoe ze dit gaan aanpakken. “Misschien gebeurt er in de tussentijd nog iets met de wetgeving waardoor we iets langer de tijd krijgen om dit goed te laten eindigen… We hopen het.”