Grensarbeider en… zorgverzekering aanvragen

Werken over de grens
grensarbeider
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
490 keer bekeken

Werken in het buitenland, terwijl je woont in Nederland. Of andersom. Veel Nederlanders doen dat. Zij hebben bijvoorbeeld een baan gevonden of huis gekocht net over de grens bij België of Duitsland. In deel 3: in welk land sluit je een zorgverzekering af?


Een zorgverzekering afsluiten als grensarbeider. Maar waar? Het kan verwarrend zijn. Want je bent waarschijnlijk in beide landen veel op pad. Lees hoe dit is geregeld.

Werken in Nederland, wonen in buitenland

Als je in Nederland werkt, val je onder de Nederlandse Zorgverzekeringswet. Ook als je in Duitsland of België woont. Dat betekent dat je Nederlandse zorgpremie betaalt en zorg vergoedt krijgt volgens Nederlandse maatstaf.

Werken in het buitenland, wonen in Nederland

Werk je in het buitenland? Dan moet je daar een zorgverzekering afsluiten. Toch kun je je ook in Nederland verzekeren voor medische zorg, mits je in een zogenaamd EU-EER-verdragsland werkt. België en Duitsland vallen daar bijvoorbeeld onder.

Verdragspolis: zo zit het

Als grensarbeider moet je dan de zogenaamde ‘verdragspolis’ aanvragen bij CZ. Dit is de enige zorgverzekeraar die een dergelijke polis biedt, dit is door de overheid zo bepaald.

De verdragspolis komt dus bovenop je Belgische of Duitse zorgverzekering en is gratis. Deze polis biedt dezelfde dekking als de Nederlandse basisverzekering. Je kunt hiernaast ook een aanvullende verzekering aanvragen.

Werken in binnen- en buitenland

Werk je zowel in je eigen woonland als over de grens? De regel geldt dat je je moet verzekeren in het land waar je het merendeel van de werkzaamheden verricht.