Gescheiden ouders: houd rekening met minder alimentatie Nibud adviseert met elkaar in gesprek te gaan

Alimentatie
alimentatie
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
999 keer bekeken

Ben je gescheiden en betaal of krijg jij alimentatie? Door verschillende geldveranderingen in 2015 kan het zijn dat de alimentatiegever minder hoeft te betalen aan de verzorgende ouder. Het Nibud adviseert om met elkaar in gesprek te gaan en nieuwe afspraken te maken rondom alimentatie.


De grootste verandering voor deze groep ouders is dat de belastingaftrek voor het 'levensonderhoud van kinderen' is afgeschaft (LOK). Tegelijk vervalt de alleenstaande ouderkorting. Het kindgebonden budget voor alleenstaande ouders wordt juist verhoogd.

Nieuwe begroting maken

Al bij al kan het in sommige situaties voorkomen dat er minder alimentatie betaald hoeft te worden aan de verzorgende ouder. Prettig voor de betaler, maar dit kan nadelig uitpakken voor de ontvanger. Het Nibud raadt ex-partners aan om samen een nieuwe begroting op te stellen. Met een draagkrachtvergelijking kan de verzorging van de kinderen zo nodig naar draagkracht worden verdeeld.

Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap

Om ouders op weg te helpen met hun begroting heeft het Nibud de ‘ Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap ’ ontwikkeld. Hier lees je handige tips om een nieuwe alimentatieberekening te maken. Ook vind je er nuttige informatie van de financiële gevolgen van een scheiding.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo