Geraldine: “Ik erfde 250.000 euro aan hypotheekschuld”

Erven
hypotheek
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
10513 keer bekeken

Eind 2007 overlijdt de vader van Geraldine (45). Ze erft de complete nalatenschap. Dan komt ze voor de keuze te staan: aanvaarden, beneficiair aanvaarden of afwijzen? Geraldine: “Ik dacht dat ik mijn ouders door en door kende. Dat bleek toch anders te liggen.”


“Mijn ouders leerden elkaar op de middelbare school kennen. Sindsdien zijn ze altijd bij elkaar gebleven, totdat mijn moeder vier jaar geleden op zeventigjarige leeftijd overleed. Mijn vader bleef na haar dood in hun huis wonen. Een vrijstaande woning met een grote tuin. Hij was nog altijd goed te been en dacht er niet over om de woning te verkopen. Toen overleed hij plotseling. Een hartaanval.”

Ik ben enig kind en erfde de complete nalatenschap

Drie keuzes

“Na de uitvaart moest ik beslissen wat ik met de erfenis wilde doen. Ik ben enig kind en dus ging de gehele nalatenschap naar mij toe. De notaris vertelde dat er drie mogelijkheden waren. Ik kon de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Gelukkig stond ik er niet helemaal alleen voor en kon ik overleggen met mijn man.”

Hoop rompslomp

“Verwerpen was voor mij geen optie. Je hebt dan geen lasten, maar ook geen recht op de inboedel en andere waardevolle erfstukken. Bij beneficiair aanvaarden heb je recht op de erfenis, maar hoef je niet zelf de schulden te betalen. Klinkt mooi, maar je moet wel een wettelijke procedure volgen. De bezittingen van de overledene worden dan gebruikt om eventuele schulden van te betalen, zoals het huis en de inboedel van mijn ouders. Dat leek me ook niets.”

Geen idee van het financiële plaatje

“Nu is het zo dat de bank je geen inzage geeft in de financiële situatie voordat je een verklaring van erfrecht hebt. Die krijg je pas door (beneficiair) te aanvaarden. Je weet dus niet of er schulden zijn en of de hypotheek wel is afbetaald. Hoewel ik geen idee had van de financiële situatie van mijn ouders – wij spraken daar nooit over - koos ik er uiteindelijk toch voor om de erfenis zuiver te aanvaarden.”

Huis erven

“Ik erfde dus ook het huis. Mijn man en ik hadden zelf al een koophuis dus bedachten we vooraf dat we de woning van mijn ouders zouden verkopen. Met veel winst waarschijnlijk, want de hypotheek moest zo onderhand toch wel afbetaald zijn. Mijn ouders hadden altijd hard gewerkt. Ik kon me ook niet voorstellen dat na aanvaarden zou blijken dat ze nog schulden hadden. Daar kende ik mijn ouders goed genoeg voor.”

Toen zag ik hoe mijn ouders er financieel voor stonden…

Naar de hypotheekadviseur

“Ik aanvaardde de erfenis. Een paar weken later ging ik met de verklaring van erfrecht naar de bank waar mijn ouders hun hypotheek hadden ondergebracht. De hypotheekadviseur liet op het beeldscherm een uitdraai zien van de financiële situatie van mijn ouders. Dat was even slikken. Wat bleek? Mijn ouders hadden een aflossingsvrije hypotheek gehad. Nooit iets afgelost, alleen maar rente betaald...”

Extra flexibel krediet

“Er stond nog een hypotheekschuld van 220.000 euro open. Ik wist niet wat ik hoorde. Maar dat was niet alles. Mijn ouders hadden ook nog een flexibel hypotheekkrediet. Daarvan kun je geld opnemen voor onderhoud aan het huis of andere onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine. Dat krediet had een limiet van 25.000 euro. Mijn ouders hadden inmiddels 23.500 euro opgenomen…”

Plots zaten we met een enorme hypotheekschuld

Huizencrisis

“Mijn man en ik zaten ineens met een hypotheekschuld van bijna 250.000 euro, nog bovenop onze eigen hypotheek. In die tijd erna was het lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Het was inmiddels 2008, het jaar waarin de huizencrisis volop losbarstte. Het was nu niet vanzelfsprekend meer dat we het huis makkelijk verkocht kregen. Laat staan voor een prijs van bijna 250.000 euro.”

Quitte spelen

“Uiteindelijk hebben we in drie jaar twee kijkers gehad. Het eerste stel kwam in 2009 maar deed een veel te laag bod en wilden niet hoger gaan. Mijn man en ik zouden dan achterblijven met een enorme restschuld. Dat konden we ons niet veroorloven. Met het tweede stel kwamen we er uiteindelijk wel uit. We schoten er 15.000 euro bij in.”

Praat over financiën

“Al bij al heeft die erfenis me tienduizenden euro’s gekost. Allemaal opgegaan aan de hypotheek en restschuld. Die restschuld is inmiddels gelukkig afbetaald. Ik zou iedereen mee willen geven: praat met je ouders over hun financiële situatie. Uiteindelijk kan het je helpen als je voor dezelfde keus komt te staan als ik. Dan weet je wat je accepteert en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.”


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo