Er is er een jarig... En bij een verjaardag, hoort een feestje!

Kinderfeestje
verjaardagsfeestje
door Irina Degen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
935 keer bekeken

De belangrijkste dag van het jaar breekt aan. Je zoon of dochter is jarig. Daar hoort natuurlijk een leuk kinderfeestje bij. Wat is een acceptabel bedrag om hieraan uit te geven? En hoeveel geven andere ouders uit? Lees de reacties.


Je kind kijkt er al maanden naar uit. Hij heeft het over niets anders meer en komt met allemaal leuke ideeën voor zijn feestje. Je duikt het internet op en komt erachter dat het allemaal nogal prijzig is en vraagt je af wat een gemiddelde prijs is van zo’n feestje.

Wat is acceptabel?

Er is natuurlijk niet zomaar één bedrag te noemen die we als ‘gemiddeld’ kunnen bestempelen. Want terwijl 100 euro voor de één heel acceptabel is, kan iemand anders daar weer heel anders over denken. Het hangt maar net af van je financiële situatie en jouw persoonlijke ideeën over gelduitgaven.

Voordeel van vieren op locatie is dat je zelf weinig om handen hebt.

Kinderfeestje op locatie

Maar 100 euro kan redelijk gemiddeld zijn, bijvoorbeeld als je met 5 tot 10 kinderen naar de bioscoop, dierentuin of uit bowlen gaat. Je zit dan al snel aan dit bedrag, drankjes en tussendoortjes meegerekend. Of het duur is? Dat hangt ervan af. Ga bij jezelf na of je dit het waard vindt. Voordeel is dat je het op locatie viert en dus zelf weinig om handen hebt.

Check groepskortingen

Gaat je kind het liefst eropuit? Check of er aanbiedingen zijn voor de activiteit die jullie kiezen. Bioscopen, zwembaden, bowlingsbanen… Wellicht bestaan er speciale groepskortingen.

Voordelige tips

Geef je liever iets minder uit? Kinderen hebben het vaak net zo goed naar hun zin met deze 5 tips:

 • Organiseer een kookfestijn
  Zet alle kinderen een koksmuts op en maak lekkernijen zoals bijvoorbeeld taartjes, koekjes of cupcakes.
 • Houd een pyjamafeestje
  Leg matrassen in de woonkamer, zorg voor een leuke film, popcorn en een spannend slaapfeestje is het resultaat.
 • Ga naar de kinderboerderij
  Meestal betaal je geen entree. Koop zelf chips, drinken en snoepjes. Aan het eind van de dag een frietje of ijsje en daar is je feestje.
 • Creatief knutselfeestje
  Maak armbandjes, tassen of knutsel iets anders. Koop wat leuke stoffen of andere materialen en knutselen maar.

Reacties van ouders

Welke overweging maken andere ouders? Lees hieronder een aantal reacties:

Anne (43) uit Amersfoort: zwemfeestje

“Mijn zoon heeft onlangs een zwemfeestje gegeven. Hij had 7 vriendjes uitgenodigd en ze hebben enorm veel plezier gehad. Ik moest 12 euro per kind afrekenen, maar een frietje, ijsje en drinken waren bij deze prijs inbegrepen.”

Marieke (35) uit Rotterdam: thuisfeestje

“Ik geef maximaal 50 euro uit aan een kinderfeestje. Dit jaar heb ik een piraten speurtocht georganiseerd. We hebben ook leuke spelletjes gespeeld. Daarna heb ik pannenkoeken gebakken die ze konden versieren. Alle kinderen hebben genoten. Je hoeft niet veel geld uit te geven om leuke dingen te doen.”

We zijn meestal zo'n 150 euro kwijt, dan is alles goed geregeld

Simon (41) uit Amsterdam: betaald feestje

“Ik en mijn vrouw kiezen zelf altijd voor een ‘betaald’ feestje, we gaan naar de bioscoop of een pretpark. Dit vinden we relaxt. We zijn meestal zo rond de 150 euro kwijt, maar dan is alles ook echt goed geregeld. De kinderen vermaken zich altijd prima en na afloop zitten we niet met de rommel in huis.”

Sven (37) uit Zevenaar: themafeestje

“Mijn vrouw verzint samen met mijn dochter elk jaar een leuk thema. Vorig jaar hadden ze het thema ‘heksen’ gekozen. Alle vriendinnetjes kwamen verkleed, ik zette een ‘griezelige speurtocht uit in huis en ’s avonds hebben we ‘De Heksen’ van Roahl Dahl opgezet. Ik denk dat ik niet veel meer dan 30 euro heb uitgegeven.”

Wat geef jij uit aan een kinderfeestje?

En hoeveel geef jij nou uit aan het kinderfeestje van je kind(eren)? En waarom juist dit bedrag? Wij zijn benieuwd. Deel je ideeën onder dit artikel.