Droomhuis op het oog? 5 tips om verantwoord te kopen

Makelaar inschakelen
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
329 keer bekeken

Tip 3: schakel een aankoopmakelaar in.


Een huis kopen is een grote stap. Er is veel om aan te denken. Overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen. Die ondersteunt jou tijdens het aankoopproces. Informeer bij familie, vrienden en kennissen naar ervaringen met lokale makelaars en laat je goed voorlichten.

Opleiding en kwaliteit

Kijk of de makelaar aangesloten is bij de NVM, VastgoedPro of VBO. Deze brancheverenigingen werken met een certificaat. Zo weet je zeker dat de makelaar goed is opgeleid en voldoet aan kwaliteitseisen.

Wat kan de makelaar voor je doen? Stel een wensenlijst op

Maak afspraken

Stel een lijst op met alle verwachtingen die je van de makelaar hebt. Wil je dat hij bijvoorbeeld de bouwkundige staat of de verbouwmogelijkheden beoordeelt ? Wat verwacht je van de makelaar tijdens onderhandelingen over de vraagprijs? Vraag de makelaar wat hij precies voor je kan betekenen. Maak goede afspraken.

Onderhandel!

Makelaars hanteren meestal een standaardtarief van 2%. Maar de ervaring leert dat het vaak best voor 1%, 0,5% of nog minder kan. Je kunt ook een vast bedrag afspreken met de makelaar voor zijn werkzaamheden óf de makelaar betalen per uur. Wees niet terughoudend en onderhandel gerust over een lager makelaarsloon. Als je kritisch bent, valt er vaak heel wat te regelen.

Deel je ideeën

Heb je al eens een aankoopmakelaar ingeschakeld? Waarom wel of waarom juist niet? Deel je ideeën onder dit artikel.


Hoe koop je verantwoord jouw droomhuis? Schakel eventueel een aankoopmakelaar in. Die kan je overal bij helpen tijdens de aankoop. Vertel je wensen en onderhandel over het tarief.