De ene creditcard is de andere niet Betaalgemak op zak

Creditcard
creditcard
Karel, blogger, schrijver
door Karel Zoetelief
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2834 keer bekeken

Het is mogelijk dat sommige bedragen in dit artikel niet meer actueel zijn.

De ene creditcard is de andere niet
Je hebt ze in zilver, gold en zelfs platinum. Met het beeldmerk van je favoriete witgoedwinkel of bouwmarkt. Zelfs met een Pandabeertje, CO2-neutraal of met je eigen foto. Ze zijn allemaal even groot en je kunt ermee betalen. Voor de rest is bijna niets hetzelfde. Ik ging op verkenningstocht voor Gewoon Over Geld.

Betaalgemak op zak
Zo’n 6 miljoen creditcards zijn er te vinden in Nederlandse portemonnees en portefeuilles. Met een creditcard kan in zo’n ongeveer 200 landen op naar schatting 28 miljoen plekken worden betaald. In restaurants, (web)winkels, hotels, parkeergarages, op tolwegen, bij autoverhuurbedrijven, noem maar op.

Soorten creditcards

  • Bankcards: een creditcard die door een bank in samenwerking met een creditcardmaatschappij wordt uitgegeven. Zo’n creditcard is gekoppeld aan een betaalrekening.
  • Co-branded cards: uitgebracht door een niet-bank in samenwerking met een creditcardmaatschappij. Twee voorbeelden: de OHRA Visa creditcard en de GAMMA Visa Card.
  • T & E cards: deze afkorting staat voor ‘Travel and Entertaiment’. Met name American Express en Diners Club vallen in deze categorie.
  • Affinity cards: uitgegeven door een organisatie zonder winstoogmerk, in samenwerking met een creditcardmaatschappij. De kaarthouder steunt met deze creditcard een goed doel. Bijvoorbeeld: de ASN Creditcard (steun aan duurzame projecten) en de World Panda Card (steun aan het Wereld Natuur Fonds).
  • Private Label Cards: een klantenkaart waarmee ook kan worden betaald, zoals de bekende vaste klantenkaart van de Bijenkorf.
  • Prepaid creditcard: de enige creditcard die kan worden aangevraagd zonder BKR-toetsing. Het principe: vóóraf geld storten op een speciale rekening die aan de prepaid creditcard is gekoppeld.

Jaarlijkse kosten
Wie een creditcard aanvraagt, doet er goed aan te kijken naar de kosten. Die worden elk jaar in rekening gebracht, ook als de creditcard nooit wordt gebruikt. Zo is er al een ANWB Visa Card voor    € 12 per jaar. Wie geen bezwaar heeft tegen een hogere bijdrage, kan kiezen voor een American Express Platinum Card. Ziet er heel mooi uit, kost € 700 per jaar. Twee uitersten, maar als regel geldt dat voor een meer prestigieuze creditcard ook een hogere jaarbijdrage moet worden betaald.

Bestedingslimiet en gespreid betalen
De meeste creditcards hebben een bestedingslimiet, die bijna altijd afhankelijk is van het bruto inkomen. De enige uitzondering is American Express. Daar wordt het totaal openstaande bedrag in één keer van de bankrekening afgeschreven. Let op: bij gespreid betalen is een rente van 15% (effectief op jaarbasis) geen uitzondering. Probeer creditcard achterstand daarom zoveel mogelijk te vermijden. Overweeg een goedkopere lening af te sluiten als de achterstand langdurig is.

15% rente bij een creditcard achterstand is geen uitzondering. Dat is ronduit duur lenen.

Extra services en faciliteiten
Veel creditcards hebben standaard een aankoopverzekering. Daarmee zijn vrijwel alle aankopen verzekerd tegen verlies, diefstal of beschadiging. Lees de kleine lettertjes: voorwaarden en duur van de aankoopverzekering verschillen enorm.

Duurdere creditcards bieden meer faciliteiten. Denk aan speciale servicedesks, sparen voor Airmiles, exclusieve spaarprogramma’s, toegang tot VIP lounges op luchthavens, korting op autohuur enz.

Duurdere creditcards bieden mooie extra’s. Maar heeft u ze nodig als u alleen een creditcard wilt om te betalen?

Veiligheid
Tot de invoering van de pincode, stond een creditcard voor ‘betalen met je handtekening.’ Toch blijft er een risico op fraude. Bij de meest creditcards is de hoogte van het eigen risico beperkt of zelfs niets. Elke creditcardmaatschappij heeft een helder fraudebeleid. Daarin staan de spelregels opgeschreven: hoe u mogelijke frauduleuze transacties meldt, hoe die worden onderzocht, of u aangifte moet doen etc. Heeft u uw creditcard na verlies of diefstal tijdig geblokkeerd?  Dan loopt u geen enkel risico meer.

Shoppen op internet? Voer alleen uw cardnummer in als u in de adresbalk ‘htpps’ en een slotje ziet. Doe bij voorkeur aankopen in internetwinkels, die bijvoorbeeld Verified by Visa of MasterCard SecureCode ondersteunen. Dat zijn extra beveiligingsmaatregelen voor betalen via internet.

TIPS
  • Controleer de bon voordat u met uw creditcard betaalt. Kloppen het bedrag en de muntsoort?
  • Pinnen met een creditcard bij een geldautomaat kost geld. Pinnen met een bankpas is gratis.
  • Noteer telefoonnummers en  websites waar u uw creditcard snel blokkeert.
  • Gespreid betalen = hoge rente betalen.

Bronnen: Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, www.creditcard-vergelijk.nl , www.creditcardvergelijking.nl