Daniel (ver)kocht zijn huis in één week “Het verlies verdienen we terug met ons nieuwe huis”

Huis (ver)kopen
huis verkocht
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
1141 keer bekeken

In één week tijd je huis verkopen én een nieuw huis kopen. Onmogelijk? Daniel (38) kreeg het voor elkaar, via een internetmakelaar. Hij vertelt hoe dat ging.


De nieuwe woning van Daniel

Naam: Daniel
Leeftijd: 38
Beroep: zelfstandig ondernemer
Woonplaats: Arnhem

Verkochte woning

Woningtype: tussenwoning
Bouwjaar: 1982
Perceeloppervlakte: 115 m2
Woonoppervlakte: 104 m2
WOZ-waarde: 143.000 euro
Aankoopprijs: 167.500 euro
Hypotheek (incl. k.k.): 181.000 euro
Netto maandlasten: 700 euro
Verkoopprijs: 165.000 euro

Nieuwe woning

Woningtype: twee-onder-een-kap
Bouwjaar: 1989
Perceeloppervlakte 660 m2
Woonoppervlakte 160 m2
WOZ-waarde: 324.000 euro
Aankoopprijs: 295.000 euro
Hypotheek (incl. k.k.): 304.000 euro
Netto maandlasten: 750 euro

Daniel (38) en zijn vrouw wonen sinds 10 jaar in een tussenwoning in Arnhem. In oktober 2014 beginnen ze zich af te vragen of het een goed idee zou zijn om hun huidige hypotheek af te lossen. Maar in plaats van aflossen besluiten ze te kijken naar mogelijkheden voor oversluiten.

Oversluitboete

Daniel: “Omdat de rentevaste periode van onze huidige hypotheek pas over 7 jaar zou aflopen, moesten we bij oversluiten een boete van 15.000 euro betalen. Maar door de voordelige voorwaarden en lage rente zou oversluiten ons tegelijk 21.000 euro opleveren, een voordeel van 6.000 euro. Toch besloten we dit niet te doen, we kwamen erachter dat dit het moment was voor ons om te verhuizen.”

Voor oversluiten zouden we een boete krijgen van 15.000 euro

Huis bezichtigen

“Nadat het idee van verhuizen langzaam begon te leven zijn we een woning gaan bekijken. Dat ging niet door. Ons huis stond toen trouwens ook nog niet te koop. In december zagen we opnieuw een mooi huis op Funda. We waren enthousiast maar besloten dat we niet gingen bezichtigen vóórdat ons eigen huis te koop stond.”

Weinig vertrouwen

“We maakten een afspraak met een makelaar om ons te helpen bij de verkoop. Alles bij elkaar zou het ons 2.500 euro kosten. En toen ik een paar kritische vragen stelde, werd ik bij zijn antwoorden niet helemaal overtuigd van zijn meerwaarde.”

We schakelden een internetmakelaar in voor 599 euro

Internetmakelaar

“We gingen op zoek naar voordeligere opties en kwamen uiteindelijk terecht bij een internetmakelaar . Het verschil met een normale makelaar is dat zij alleen het verkoopcontract opstellen en andere juridische zaken in orde maken. Ook helpen ze bij de onderhandeling. De rest moet je zelf doen. Voor 599 euro waren we klaar.”

Alles zelf doen

“Dat betekende wel dat we zelf de foto’s en plaatsing op Funda moesten regelen. Ook de bezichtigingen kwamen voor onze eigen rekening. Gelukkig kan ik aardig foto’s maken. Ik heb ze laten bewerken door een goede kennis. Mijn vrouw deed de bezichtigingen.”

Goede uitkomst

“Voor ons was deze internetmakelaar een goede uitkomst. Maar je moet dan natuurlijk wel zeker weten dat je goede foto’s kunt laten maken. Zorg ook dat er iemand is die het huis enthousiast kan aanprijzen. Als dat zo is, dan kan een internetmakelaar een goede oplossing zijn.”

Binnen één week twee aanvragen voor een bezichtiging

Twee bezichtigingen

“We plaatsten ons huis in het weekend op Funda. Onze vraagprijs was 167.500 euro. Die vrijdag daarop hadden we een eerste bezichtiging. Deze mensen waren heel enthousiast en brachten een klein kwartier na de bezichtiging al een bod uit: 160.000 euro. Wij deden een tegenbod van 165.500 euro. Waarop de andere partij weer met 164.000 euro kwam.”

Tweede bezichtiging

“Ondertussen hadden we in diezelfde week op zaterdag ook nog een tweede bezichtiging gepland. We wilden dit dus graag afwachten. Immers, als er twee partijen zijn die tegen elkaar op kunnen bieden konden we misschien boven de vraagprijs uitkomen. Helaas hebben we niets meer gehoord van die tweede partij.”

Huis kopen

“We voelden al wel aankomen dat we het huis zouden verkopen aan die eerste partij. Maar we moesten zelf ook nog een woning kopen. We zijn dat weekend halsoverkop gaan kijken bij het huis waar we eerder al enthousiast over waren. We brachten een bod uit en dit werd na wat onderhandelen geaccepteerd. We kochten het voor 295.000 euro, terwijl het voor 325.000 euro te koop stond. Tegelijk verkochten we onze oude woning voor 165.000 euro.”

Restschuld

“Al bij al hebben we een restschuld van 16.000 euro. Dit kunnen wij gelukkig betalen met eigen spaargeld. Het geld dat we nu verliezen winnen we op termijn weer terug door de waarde van ons nieuwe huis. We zijn nog bezig met het rondkrijgen van de hypotheek, dus hoe dit er precies uit gaat zien weet ik nog niet. We zullen per maand iets meer moeten betalen, maar daar hebben we ook een groter en mooier huis voor terug.”