Daniel: “Ik kocht voor de lol een paar Bitcoins,
nu zijn ze 4000 euro waard”

Digitaal betaalmiddel
bitcoin
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
11115 keer bekeken

De Bitcoin is de afgelopen tijd razendsnel in populariteit gegroeid. Daniel (37) kocht in 2011 voor vijftig euro aan Bitcoins. Hij vertelt: “Ik kocht de Bitcoins niet om er spullen mee te kopen of om ze weer met winst te verkopen. Ik vind het vooral leuk om ze te hebben en te kijken wat er met de waarde gebeurt.”


De Bitcoin is een digitaal betaalmiddel (ook wel cryptovaluta). Anders dan bij de euro of dollar bestaat de Bitcoin alleen in een digitale portemonnee. De Bitcoin wordt niet gereguleerd door een bank of overheid en is niet gebonden aan een specifiek werelddeel, zoals de euro en dollar dat wel zijn.

Kopen via online bank

Daniel: “Ik ontdekte de Bitcoin op internet. Ik vond het wel grappig en in 2011 kocht ik via een ‘exchange’ – een soort online beurs speciaal voor Bitcoins - voor vijftig euro een stuk of zes Bitcoins. Op dat moment was de Bitcoin nog vrij onbekend en niet zo populair. De waarde lag veel lager dan nu.”

Extreem veilig

“Ik kocht de Bitcoins bij wijze van experiment. Ik vind het systeem namelijk erg interessant. Dit is de grootste revolutie sinds tijden als je het mij vraagt. Voor het eerst is er een systeem voor digitale valuta dat níet te kopiëren is. Dat maakt de Bitcoin uniek en heel veilig. Het systeem is het resultaat van veertig jaar research. Het komt erop neer dat je een Bitcoin niet zomaar kunt vervalsen. Fantastisch toch?”

Nadat ik de Bitcoins had gekocht, steeg de waarde ineens

Schommelende waarde

“Kort nadat ik ze had gekocht, steeg de waarde naar ongeveer dertig euro. Mijn vijftig euro was nu dus een paar honderd euro waard. Maar… niet lang daarna crashte de koers. Zo schommelt de waarde van de Bitcoin continu. Eind 2013 steeg de waarde naar een recordhoogte van zo’n 1200 euro. Kort daarna zakte hij weer omdat China – waar Bitcoins héél populair zijn - de munt verbood.”

Revolutie

Op dit moment is de Bitcoin zo’n 622 euro of 845 dollar waard (peildatum 23 januari 2014). Daniel: “Als ik mijn Bitcoins nu verkoop levert me dat zo’n 4000 euro op. Iedereen zegt dan ook dat ik ze nu moet verkopen. Dat doe ik bewust niet. Ik denk namelijk dat de waarde nog veel verder zal stijgen, tot wel honderdduizenden euro’s. Als ze op een dag niets meer waard zijn – wat ik niet geloof – dan vind ik dat trouwens ook niet erg.”

Geen spullen kopen

“Ik heb de Bitcoins ook niet gekocht om er producten of spullen mee te kopen. Ik heb wel eens wat gedoneerd en ik heb een keer wat coins overgemaakt van een Japanse naar een Bulgaarse beurs. Ook heb ik voor ongeveer een halve Bitcoin alternatieve digitale valuta gekocht. Dat is het wel.”

Tip: maak een back-up van je wallet op een externe harde schijf of offline computer

Digitale portemonnee

“Ik bewaar mijn Bitcoins in een wallet. Een wallet is zoiets als een digitale portemonnee, die je op je harde schijf installeert. Een tip: maak een back-up van je wallet op een externe harde schijf. Als je computer dan crasht, ben je niet in één keer al je geld kwijt. Of zet je wallet op een offline computer. Je wallet kan dan niet worden gehackt.”

Shortcoin

Maar hoe krijg je toegang tot je wallet? Daniel: “Je wallet heeft een eigen Bitcoinadres, dit kun je vergelijken met een e-mailadres. Dat adres bestaat uit 36 willekeurige cijfers en karakters. Best ingewikkeld om te onthouden. Er bestaan wel handige tools waarmee je dat adres eenvoudig kunt laten inkorten, zoals shortcoin . Dat is vergelijkbaar met ‘Bitly’ om url’s in te korten.”

Bitcoins kopen? Tips van Daniel

  • Koop als de waarde laag is

“Koop de Bitcoins pas op het moment dat de waarde crasht. Als de waarde daarna weer stijgt, kun je ze eventueel verkopen met veel winst.”

  • Betrouwbare sites

“Koop de Bitcoins online via betrouwbare sites, zoals Bitstamp of BTC-e . Om te bepalen of zo’n site betrouwbaar is, kun je kijken naar het aantal transacties dat is gedaan via de site. Die informatie is meestal gewoon openbaar. Als er veel transacties zijn gedaan, maken veel mensen gebruik van de dienst en kun je er rustig vanuit gaan dat het betrouwbaar is.”

  • Local Bitcoins

“Is het de eerste keer dat je Bitcoins koopt en doe je dit liever niet online? Kijk dan eens op Local Bitcoins . Via deze site kun je in contact komen met Bitcoin-verkopers bij jou in de buurt. Je spreekt bijvoorbeeld af in een café en neemt contant geld, je laptop of smartphone mee. Je kunt dan meekijken of de verkoper de Bitcoins echt overmaakt. Vervolgens betaal je hem het bedrag dat je aan Bitcoins hebt gekocht.”