Creditcard: je vriend of vijand? Hoe ga je slim om met je creditcard

Credit Card
credit card, winkel
door Annemijn Coenen
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
3288 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is mogelijk dat de benoemde bedragen en percentages niet meer kloppen.

Een luxe vakantie boeken naar Spanje? Dat gaat makkelijk met je creditcard! Maar… er zitten ook nadelen aan het pasje. Hoe ga je slim om met je creditcard?


Tip 1: Gebruik een goedkope creditcard
Kies voor een zo goedkoop mogelijke creditcard. Veel mensen nemen een luxe creditcard met een hoog bestedingslimiet zodat zij er grote betalingen mee kunnen doen. Bijvoorbeeld om een luxe vakantie van € 2.000 te boeken. Dit is helemaal niet nodig! Als je vóór het boeken geld overmaakt naar de bankrekening van je creditcard, dan stijgt direct de bestedingsruimte met hetzelfde bedrag. Dat betekent dat je met een creditcard waarmee je normaal maar 500 of 1000 euro kunt besteden, gewoon een dure vakantie kunt betalen. Je hoeft dus geen dure goldcard te nemen of de bestedingslimiet te verhogen. De voordeligste creditcard krijg je al vanaf € 17,50,- per jaar.

Veel creditcards zijn duur. Maar sparen via een card is juist slim!

Tip 2: Hoge spaarrente
Wist je dat je ook kunt sparen met je creditcard? Een Master- of Visacard levert 2*% spaarrente op. Dat is meer rente dan je krijgt bij een gewone spaarrekening. Uitzondering is de Mastercard van ABN Amro: die geeft slechts 1,5*%. Toch is dit meer rente dan de gewone spaarrekening van ABN Amro (1,3*%). Let er op dat er minimaal € 500,- op je creditcard moet staan. Als je meer op de rekening spaart, krijg je over het hele tegoed rente. Staat er minder op, dan krijg je niets.

* juli 2013.

Tip 3: Sta nooit rood
Neem nooit krediet bij een creditcard. Rood staan bij een creditcardmaatschappij is duur. Boek je bijvoorbeeld een hotel met je creditcard? Dan ontvang je aan het eind van de maand een rekening van je creditcardaanbieder. Los altijd het volledig openstaande bedrag direct af. Zo betaal je geen enkele rente. Wil je toch flexibel terugbetalen? Dan moet je minimaal 2 tot 5% rente betalen over het bedrag. Sommige creditcards gaan bij bedragen boven 250 euro automatisch over op deze maandelijkse afbetaling. Hierdoor betaal je dus veel meer voor de hotelkamer dan wanneer je het bedrag meteen aflost. Koop dus geen spullen van geld dat je niet hebt.

Tip 4: Gebruik geen prepaid creditcard
Voor mensen die geen creditcard kunnen krijgen, is er de prepaid 3V-card. Dat is een creditcard waar je vooraf een bedrag op stort. Hij is duur, want iedere storting kost 2 euro per keer. Je kunt er niet meer dan € 150,- per keer op storten. Wie het maximale bedrag van € 2.500 wil storten, betaalt dus € 2.500 : €150 x €2 = € 33,35 aan extra kosten. Daar komt nog €10,- bij voor de aanschaf van de kaart. Over het tegoed krijg je geen rente. Sparen op een prepaid creditcard levert je niks extra’s op.

Tip 5: Neem geen geld op
Geld opnemen met je creditcard kost altijd geld. Als je een spaartegoed op de kaart hebt staan, kost geld opnemen 1% van het afgenomen bedrag, met een maximum van € 1,50. Dat geldt niet voor creditcards van ABN Amro, want die rekenen altijd 4 % van de geldopname. Het minimale bedrag wat je moet betalen is € 4,50. Het is verstandiger om geld op te nemen met je normale bankpas.

Wil je meer weten over creditcards? Lees het artikel Betalen met je creditcard… voor meer informatie.