Betalen met je chip op het station De OV-chip wordt portemonnee

ov-chipkaart
station, amsterdam
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
461 keer bekeken

Even een broodje kaas en vlug de trein halen. Dat gaat binnenkort in één moeite door. Reizigers kunnen straks in alle stationswinkels betalen met hun OV-chipkaart.


Het OV-betaalsysteem wordt dit najaar ingevoerd op alle stations in Nederland. Vanaf dan kan je snel chippen bij bijvoorbeeld AH to Go, Hema, Rituals en Smullers. Het snelle betaalsysteem is niet alleen handig voor het kopen van een broodje en kopje koffie. Ook kan je straks met de ov-chip betalen voor huurfietsen en in de parkeergarage bij het station.

Zo werkt het

Afrekenen doe je door de ov-kaart tegen een kastje te houden. Dit contactloze betalen vergroot de snelheid van het afrekenen enorm. Wat natuurlijk super handig is voor reizigers die snel de trein moeten halen. Pinnen duurt al gauw 10 tot 15 seconden, terwijl een chipbetaling maar 2 seconden duurt.

Verplicht betalen met de ov-chip?

Je bent straks niet verplicht om te betalen met je ov-chipkaart. Het gaat alleen sneller. Briefgeld en munten blijven geldige betaalopties. Ook kan je nog steeds kiezen om te betalen met je pinpas.

Dit artikel is inmiddels verouderd. De NS heeft ervoor gekozen om dit niet door te laten gaan. Ondanks diverse geslaagde proeven worden de mogelijkheden met de kaart niet uitgebreid. De Mastercard-methode van de banken krijgt voorrang.