Belastingaangifte over 2014: tips en trucs

Belastingaangifte doen
belastingdienst
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
2066 keer bekeken

Vanaf 1 maart kun je de belastingaangifte over 2014 invullen. De belastingaangifte  moet uiterlijk vóór 1 mei 2015 binnen zijn bij de Belastingdienst. Normaal is dit 1 april, maar voor 2015 geldt een uitzondering in verband met de mogelijke navordering. Punten om op te letten.


1. Check je gegevens

Maak je gebruik van de vooraf ingevulde belastingaangifte? De Belastingdienst vult dan al een aantal persoonlijke gegevens voor je in. Dit scheelt tijd, maar check wel altijd of de gegevens juist zijn. Doe je dit niet en blijkt er achteraf iets niet te kloppen? Je bent zelf verantwoordelijk, als blijkt dat je opzettelijk verkeerde gegevens hebt ingevuld (omdat dit in je voordeel uitpakt) dan riskeer je een vergrijpboete.

2. Gebruik fiscaal partnerschap in je voordeel

Als je bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap hebt of als er nog iemand op jouw adres staat ingeschreven, heb je een fiscale partner. Je kunt aftrekposten dan onderling verdelen. Dit kan extra belastingvoordeel opleveren. Op de website van de belastingdienst vind je welke posten je wel en niet mag verdelen.

3. Is middeling mogelijk?

Heb jij een inkomen dat elke maand sterk wisselt? Dit kan bijvoorbeeld zijn als je net bent afgestudeerd en bent gaan werken, als je plots werkloos bent geworden of bijvoorbeeld als je freelancer of zelfstandig ondernemer bent. Je betaalt dan waarschijnlijk meer belasting dan wanneer je het inkomen gelijkmatig over het jaar ontvangt. Daarom kom je misschien in aanmerking voor ‘middeling’.

Hoe werkt het? Bereken je gemiddelde inkomen uit werk en woning van 3 aaneengesloten kalenderjaren. Dit heet het ‘middelingstijdvak’. Deel de uitkomst vervolgens door 3. Over de uitkomst daarvan - dit is het gemiddelde inkomen – bereken je per jaar opnieuw de belasting. Zijn de nieuwe belastingbedragen láger dan die van de eerdere aanslagen? Dan kun je mogelijk geld terugkrijgen. Kijk hier of je voldoet aan de voorwaarden om voor middeling in aanmerking te komen .

4.  Goede doelen

Schenk jij geld aan een goed doel? Onder voorwaarden kun je deze als aftrekpost opvoeren. Je moet minstens 1% van je inkomen aftrekken, de drempel is minimaal 60 euro.

5.  Reiskosten

Heeft je werkgever niet alle reiskosten vergoed? Dan kan je deze opvoeren als aftrekpost.

6. Kosten voor opleiding?

Heb jijzelf of je kind kosten gemaakt voor een opleiding? Alle studiekosten boven de 500 euro mag je aftrekken. Dit geldt ook voor kosten die je hebt gemaakt voor spullen die noodzakelijk waren voor de studie, denk aan een laptop of tablet.

7. Aanslag mogelijk hoger dan verwacht

Je hebt het vast meegekregen: het kan goed zijn dat je dit jaar een naheffing krijgt van de Belastingdienst. Volgens staatssecretaris Wiebes moet je rekening houden met een naheffing van gemiddeld  150 euro. Dit komt door het begrotingsakkoord dat het kabinet in oktober 2013 sloot met D66, SGP en ChristenUnie. Hierin werd een afbouw van heffingskortingen kortgesloten. Deze wijzigingen konden toen niet meer verwerkt worden en zullen bij de belastingaangifte alsnog worden doorgevoerd. Iedereen die een naheffing ontvangt krijgt 4 maanden extra de tijd om deze te betalen.

8. Geen tijd? Vraag uitstel aan!

Lukt het je niet om de Belastingaangifte voor 1 mei op te sturen? Dan kun je bij de Belastingdienst uitstel aanvragen. Doe dat, want als je de belastingaangifte te laat opstuurt zonder uitstel aan te vragen kan de belastingdienst uiteindelijk een boete opleggen.

Voor 1 juli reactie?

Stuur je je aangifte wel vóór 1 april op, zoals altijd? Dan heb je de zekerheid dat de Belastingdienst de aanslag vóór 1 juli opstuurt. Die garantie geldt niet als je voor 1 mei aangifte doet.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo