Baby op komst? Dit staat je financieel allemaal te wachten

gezin
zwanger
door Bianca Lathouwers
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
12272 keer bekeken

Dit artikel is inmiddels verouderd. Het is mogelijk dat de genoemde bedragen niet meer kloppen.

Ben ik wel goed verzekerd? Wat gebeurt er met mijn inkomen als in deeltijd ga werken, en krijg ik nog wat aan tegemoetkomingen? De belangrijkste vragen over de financiële gevolgen van de zwangerschap beantwoord.


De basis-verzekering voorziet in alle medische zorg rond zwangerschap of bevalling

Als zwangere hoef je niet te bezuinigen op medische kosten. Want hoewel er een verplicht eigen risico is, geldt dit weer niet voor pre- en postnatale zorg. De rekening van de verloskundige en gynaecoloog ga je dus niet te zien krijgen. Maar, de basisverzekering voorziet niet in alle zorg. Wil je bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut omdat je tijdens je zwangerschap last hebt van rug of bekken, dan komt de basisverzekering je hierin niet tegemoet. Reken als je niet aanvullend bent verzekerd ook voor kraamzorg op een eigen bijdrage van € 4 per uur.

Verder vergoedt de basisverzekering ook geen bevalling in het ziekenhuis, als daar geen medische noodzaak voor is. Kies je ervoor in het ziekenhuis te bevallen, omdat je dat prettiger lijkt, dan moet je dat vaak zelf betalen.

De zwangere Malouk had voorheen alleen een basisverzekering. “Ik heb mijn verzekering in januari veranderd. Ik wil straks het liefst in het ziekenhuis bevallen. Ook wil ik de complete kraamzorg vergoed krijgen. Het scheelt mij een hoop kosten als ik kies voor een ander pakket. Voor dit pakket moest ik op zoek naar een andere zorgverzekeraar. Deze heb ik gevonden door online alle zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken.”

Je kunt maar een keer in het jaar -van december tot januari- je verzekering veranderen. Als je babyplannen hebt, of je bent zwanger tegen die tijd, kijk of er een aanvullende verzekering is die bij je past. Sommige verzekeraars hebben speciale gezinspolissen met uitgebreide faciliteiten rondom zwangerschap en bevalling. Denk aan een bijdrage voor zwangerschapsgym of vergoeding van de eigen bijdrage voor kraamzorg.

Hoe lang duurt mijn zwangerschapsverlof?

Officieel heet het zwangerschaps- en bevallingsverlof en duurt onder normale omstandigheden zestien weken: vier tot zes weken voor de uitgerekende datum en de rest erna. Je krijgt altijd twaalf weken, ook al beval je ruim na de uitgerekende datum. Gedurende het verlof krijg je gewoon je salaris doorbetaald. De werkgever mag je tijdens het verlof niet ontslaan en het mag ook niet van je vakantiedagen afgaan. Het geld voor het zwangerschapsverlof komt van UWV. Je werkgever moet deze uitkering aanvragen. Voor het salaris dat hij anders aan jou betaalt, kan hij dus tijdelijk iemand anders inhuren.

En als ik eerder met ziekteverlof moet?

Als je eerder (gedeeltelijk) moet stoppen met werken, omdat je gezondheidsklachten hebt, dan krijg je een Ziektewetuitkering van UWV. Zelf hoef je daar niets voor te doen, je werkgever moet deze uitkering aanvragen. Hier merk je dus ook weinig van, je salaris wordt gewoon doorbetaald. Als je door je zwangerschap ziek wordt, gaat het verlof altijd zes weken voor de uitgerekende datum in. Het betekent dus dat je minder verlof hebt na je bevalling.

Heb je besloten na je zwangerschap minder te gaan werken, dan krijg je tot tien weken na de bevalling het oude loon nog doorbetaald. Daarna pas gaat je nieuwe deeltijdloon in.

Ik ben zelfstandige, krijg ik ook geld?

Malouk is zelfstandige. Ze gaat binnenkort bij het UWV langs om zich te laten informeren. Krijgt zij toch geld als ze in haar kraamtijd zit?

Sommige belastingvoordeeltjes kunnen lager uitpakken

Als je wel werkt, maar geen werkgever hebt, dan kun je gebruik maken van de regeling ZEZ (Zelfstandig en Zwanger). Deze geldt bijvoorbeeld als je freelance werkt, alfahulp bent of meewerkt in de zaak van je partner. Net als het gewone zwangerschapsverlof geldt de ZEZ zestien weken.

Kan je aantonen dat je voor je zwanger werd minimaal 1.225 uur per jaar werkte, dan krijg je de volledige uitkering ter hoogte van het minimumloon. Je moet met het formulier je aangifte voor de inkomstenbelasting van vorig jaar meesturen. Was je inkomen lager dan 20.000 euro, dan wil UWV, dat de regeling uitvoert, ook weten wat je in de voorgaande jaren hebt verdiend.

Meer informatie op www.uwv.nl en klik op 'Ik krijg een kind'.

Voor straks: deeltijd of voltijd ?

Hoe beslis je hoe je straks werktijd en privétijd onderling gaat verdelen? Malouk heeft al een paar keer met haar vriend over opvang gesproken. Het liefst wil ze 3 tot 4 dagen per week blijven werken. Haar vriend heeft een eigen bedrijf. Hij moet daarom fulltime blijven werken. Hoe doen andere stellen dat?

De meeste stellen houden aan dat degene die per uur het meeste verdient, het meeste gaat werken. Daarbij komt dat in Nederland de opvatting heerst dat je je kind toch niet meer dan drie dagen ‘uitbesteedt’. Het grootste deel van de werkende paren met kinderen hanteren dan ook het 100-60 model. Een andere populaire verdeling is allebei vier dagen.

Als je in deeltijd gaat werken, hoeft dat nog niet te betekenen dat je salaris heel hard achteruitgaat. Dit met dank aan de Wet Kinderopvang. Hoeveel je aan Kinderopvangtoeslag krijgt, is namelijk afhankelijk van je inkomen. Wie weinig verdient, krijgt veel. Maar wie samen meer dan € 118.000 heeft, krijgt per 2013 helemaal niets meer.

Een ander voordeel van een lager gezinsinkomen is dat je misschien nu in aanmerking komt voor Zorgtoeslag terwijl dat voorheen niet zo was. Aan de andere kant kunnen belastingvoordeeltjes als de hypotheekrente-aftrek wel wat minder gunstig uitvallen dan voorheen. Viel je eerst met je inkomen in het 52-procentstarief, dan krijg je meer geld terug van de belasting dan met een lager inkomen. Dan val je in het 42-procentstarief.

Wie slim rekent, kan met een andere werkverdeling dus best veel voordeel halen. Vaak wil de afdeling P & O van het bedrijf waar je werkt, graag voor je uitrekenen hoeveel je gaat verdienen als je meer of minder gaat werken.

Zelf doen kan ook, onder meer op de site van loonwijzer.nl . Daar kun je aan de hand van het invullen van je huidige fulltime salaris en je geplande parttime percentage zien hoeveel je netto gaat overhouden. Als je ook nog wil weten wat het allemaal gaat betekenen voor je Kinderopvangtoeslag, vul dan je salaris in op de rekentool op de site van de Dienst Toeslagen.

En, heb ik nog belastingvoordeel?

Als je kinderen hebt en niet zo heel veel verdient, kun je in aanmerking komen voor het Kindgebonden Budget dat je -net als de Kinderopvangtoeslag krijgt via de Dienst Toeslagen. Als je alleenstaande ouder bent, dan heb je ook nog een aantal belastingvoordelen, zoals de Alleenstaande Ouderkorting. Werk je daarbij ook nog, dan ontvang je een hoger belastingvoordeel. De Belastingdienst heeft exact op een rijtje gezet hoeveel belastingvoordeel je kunt hebben van een kind en wanneer je in aanmerking komt voor het Kindgebonden Budget.


De belangrijkste vragen over de financiële gevolgen van de zwangerschap beantwoord.


Ook interessant