Baby op komst (4) De laatste voorbereidingen

Baby
baby
327 keer bekeken

Vincent en Esther verwachten hun eerste kind. Een spannende tijd waarin zij ook te maken krijgen met een aantal financiële keuzes. Hoe pakken de twee dit aan? In de serie Baby op komst volgen we het stel bij de voorbereidingen op de geboorte van hun baby. Met deze keer: de laatste voorbereidingen.


Nog even en dan is Esther uitgerekend. Vrijwel alle voorbereidingen op de geboorte zijn inmiddels getroffen. Esther: “Een paar weken geleden zijn we samen op pad geweest om onze babyuitzet compleet te maken. We kochten toen bijvoorbeeld het matrasje, flesjes, een hemeltje voor boven het bedje en wat andere spullen om het kamertje aan te kleden. Een aantal producten schaften we aan omdat ze ons werden aangeraden door bekenden. Zo kochten we op aanraden van Vincents zus, die al een kindje heeft, een apparaat waarmee je in de magnetron flesjes kunt steriliseren. Een stuk gemakkelijker dan wanneer je ze steeds moet uitkoken!” De twee hebben niet veel spullen gekocht die ze van te voren niet van plan waren om te kopen. “Alleen nog wat extra babykleertjes”, vertelt Esther. “Die kon ik echt niet laten liggen!”

Bevallen in het ziekenhuis

Esther bevalt over een paar weken in het ziekenhuis. Vincent: “Omdat Esther vanwege een medische noodzaak in het ziekenhuis bevalt, wordt dit volledig vergoed door haar zorgverzekering.” Wanneer een bevalling in het ziekenhuis niet noodzakelijk is, betaal je de wettelijke eigen bijdrage van 316,87 euro (2015). Voor deze bijdrage kun je je eventueel aanvullend verzekeren. Vincent en Esther hebben goed uitgezocht waarvoor zij allemaal verzekerd zijn. Esther: “Ik heb een aanvullende verzekering afgesloten die bijvoorbeeld ook de eigen bijdrage voor kraamzorg van 4,15 euro per uur dekt. Zo krijgen we straks niet te maken met onverwachte extra kosten.”

Geboortekaartjes

Ook het geboortekaartje is al gekozen. Vincent vertelt: “We gaan de geboortekaartjes online bestellen. Het ontwerp hebben we al gekozen, we zijn nu bezig met de tekst en na de geboorte vullen we de laatste details, zoals de dag en tijd in. De kaartjes zijn 1,20 euro per stuk. Op deze site was dat ongeveer gemiddeld: je kan duurdere en goedkopere kaartjes kiezen. Daarbij komen ook nog de kosten voor postzegels. Al met al ben je best wat geld kwijt aan geboortekaartjes. Maar het hoort er natuurlijk wel bij!”

Vincent (29) en Esther (25 ) zijn getrouwd en wonen in een koopappartement in Tilburg. Esther werkt flexibel 32 uur per week in de zorg, Vincent is maatschappelijk werker, maar werkt tijdelijk in de administratie via het uitzendbureau. In de zomer van 2015 verwacht het stel hun eerste kind.

De volgende keer: terugblik na de geboorte.