Baby op komst (1)

Baby
baby
572 keer bekeken

Vincent en Esther verwachten deze zomer hun eerste kindje. Een spannende tijd waarin zij ook te maken krijgen met een aantal financiële keuzes. Hoe pakken de twee dit aan? In de serie Baby op komst volgen we het koppel bij de voorbereidingen op de geboorte van hun baby. Met deze keer: in hoeverre speelden financiën een rol bij de keuze voor een kind?


“Geld speelt een rol, maar het is niet het belangrijkste”

Vincent: “Al vanaf het begin van onze relatie was duidelijk dat we graag ooit samen een kindje wilden. Inmiddels wonen we samen in een koopappartement en zijn we getrouwd. Toen we besloten dat Esther zou stoppen met de pil was de basis dus al op orde. Dat vonden we belangrijk, maar verder hechten we niet zoveel waarde aan geld. We kozen er bijvoorbeeld niet voor om eerst flink te sparen en dan pas aan kinderen te beginnen. Dat vonden wij niet nodig.” Esther knikt instemmend: “Natuurlijk speelt geld een rol, maar het is niet het belangrijkste. Net zoals je een bruiloft zo gek en duur kunt maken als je dat zelf wilt, kun je dat ook doen als je een baby krijgt. Geld maakt het wel makkelijker. Waar wij nu soms kiezen voor tweedehands, zouden we dat niet doen als we allebei een topsalaris hadden.”

Huisje, boompje, beestje

In het huis van Vincent en Esther is voldoende ruimte voor een baby. Esther: “Bij het kopen van ons appartement hebben we erop gelet of dit een extra slaapkamer had. Dit was het geval. Met zijn drieën hebben we in deze woning voldoende ruimte. Zou er een tweede kindje komen, dan zouden we denk ik wel overwegen om te gaan verhuizen.” Vincent vult aan: “Ons appartement is niet bijzonder groot, maar we wonen hier nog niet zo lang en hebben het naar onze zin. Dan kom je er wel uit met een beetje creatief denken. Bovendien hebben we een berging waar we ook spullen kunnen plaatsen, bijvoorbeeld de kinderwagen. Onze kledingkast laten we op de babykamer staan. Daar is voldoende ruimte voor. Andere spullen die in deze kamer stonden hebben we verplaatst naar onze slaapkamer.”

Baby on board

Ook voor wat betreft vervoer waren de twee voorbereid. “We hebben twee auto’s”, vertelt Vincent. “Een paar jaar geleden overwoog ik mijn auto te verkopen, maar de auto van Esther is niet echt gezinsproof. Ik heb toen de afweging gemaakt: is het het waard om de auto nu te verkopen en mocht er een kindje komen weer een auto te kopen? Ik koos er toen voor om de auto te houden. Dat bleek een goede keuze. Mijn auto heeft bijvoorbeeld vier deuren. Wel zo handig als je met een baby op pad gaat!”

Vincent (29) en Esther (24) zijn getrouwd en wonen in een koopappartement in Tilburg. Esther werkt flexibel 32 uur per week in de zorg, Vincent is maatschappelijk werker, maar werkt tijdelijk in de administratie via het uitzendbureau. In de zomer van 2015 verwacht het stel hun eerste kind.

De volgende keer: op zoek naar de babyuitzet.


google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo