Auto verkopen via internet: tips

Verkooptips
autosleutel
door Milou Reumer
gepubliceerd:
laatst gewijzigd:
629 keer bekeken

Je bent toe aan een nieuwe auto. Enthousiast plaats je een advertentie op internet om je huidige te verkopen. Al snel word je gebeld door een koper. Alleen… hij biedt meer dan de vraagprijs, is wel érg opdringerig of hij blijkt in een land hier ver vandaan te wonen. Hoe weet je of je wordt opgelicht? 5 voortekenen.


1. De koper biedt meer dan de vraagprijs

Kort nadat je de advertentie online hebt gezet biedt iemand al de vraagprijs of zelfs méér dan de vraagprijs. Dit kan 2 dingen betekenen: óf je vraagprijs is te laag ten opzichte van de autowaarde, óf de koper heeft andere plannen met je auto.

Een bezichtiging... niet nodig? Wees dan extra voorzichtig

2. Bezichtiging? Niet nodig

De koper biedt de vraagprijs… maar vindt een bezichtiging van de auto niet nodig of heeft hier geen tijd voor. Ook vindt hij het niet nodig om jou eerst in persoon te ontmoeten. Een serieuze en eerlijke koper wil meestal eerst een bezichtiging, zéker bij koop via internet.

3. E-mails geschreven in gebrekkig Engels

Net als bij phishing is gebrekkig Engels in een e-mail vaak een kenmerk dat er iets niet in de haak is. Het hoeft niet per definitie zo te zijn, maar wees in elk geval extra waakzaam. Kijk daarbij ook of je iets geks ziet in het e-mailadres van de koper, bijvoorbeeld ingewikkelde of gekke getal- en cijfercombinaties en een onbekende extensie.

4. Woonplek: een land hier ver vandaan…

Het komt vaak voor dat oplichters vanuit het buitenland opereren. Google er maar eens op en je vindt tal van ervaringsverhalen. Vaak gaat het om zogenaamde kopers die in een ver land wonen. Het is natuurlijk gek dat je vanuit Afrika, India of Engeland een auto koopt in Nederland. Waarom zoekt de koper het niet dichterbij huis?

5. De koper dringt aan op betaling met een cheque

Belooft de koper te betalen met een cheque? Ga er niet zomaar op in. Vraag advies aan je bank en wacht in elk geval 7 tot 10 dagen en kijk of je de cheque dan al hebt ontvangen. Die tijd hebben banken vaak nodig om te controleren of het geld daadwerkelijk is overgemaakt en of de cheque echt is. Stuur dus nooit direct je auto op zolang je nog geen geld hebt gezien.

Kijk ook uit voor andere (anonieme) betaaldiensten, zoals Western Union en MoneyGram. Eventuele oplichting is dan nauwelijks te achterhalen.

Voorbeeld:

Veelvoorkomende werkwijze van oplichters

  1. Zonder dat de koper je auto heeft bekeken, stuurt hij of zij een cheque. Het bedrag is ‘per ongeluk’ 1000 euro hoger dan de gevraagde prijs. De koper legt uit dat dit niet de bedoeling was, maar dat hij de cheque al had uitgeschreven voor een soortgelijke auto. Die koop kon plotseling niet doorgaan.
  2. Het geld wordt gelijk gestort op je rekening. Het lijkt dus in orde. Maar kijk uit. Wie zegt je dat de cheque niet vals is? Banken hebben zo’n 7 tot 10 werkdagen nodig om de cheque te checken.
  3. Je vertrouwt de koper op zijn woord en stort die 1000 euro die hij per ongeluk teveel heeft betaald terug. Dit doe je via de betaalwijze die de koper voorstelt: Western Union of een andere ‘anonieme’ website.
  4. Na 7 tot 10 werkdagen haalt de bank het geld van je bankrekening af. De reden: de cheque blijkt vals.
  5. Je blijft achter met 1000 euro verlies. En de koper? Die is met de noorderzon verdwenen…

google-site-verification=C8tMHGtkoDUsCZKd0DmrXExABl0i_suWO29ypFBzgIo